Milliontomt pluss årlige festeavgifter opp mot 20.000 kroner skremmer ikke kjøperne.

SB2 Utvikling startet allerede i 2013 med å utvikle Aspemyrabrinken til et attraktivt boligfelt. Stig Rune Abrahamsen og hans SB2 så at feltet kunne bli attraktivt, men undervurderte utfordringene med å få feltet realisert. En av disse var grunneier Fefo som satte krav om at de fortsatt skulle eie grunnen og  hente årlige inntekter gjennom høye festeavgifter.

– Kombinasjonen av tomtepris og festeavgift har ikke skremt vekk kjøperne. Tvert om er boligpresset så stort i Alta, at halvparten av tomtene var revet vekk før vi var i gang med salget. Bare på jungeltelegrafen solgte vi syv av 13 tomter. Alle er nå solgt, og vi har kun igjen oppføring av tre to-mannsboliger på kontrakt for Thomassen Eiendomsselskap, forteller daglig leder i SB2 utvikling, Stig Rune Abrahamsen.

Rådyre tomter

En liten del av arealet i feltet var eid av Alta kommune, og dermed var det nødvendig å kjøpe ut kommune og Fefo på kombiarealet. To tomter og noe areal til vei og infrastruktur ble kjøpt fra Fefo og kommune. To tomter i feltet er derfor selveiertomter uten festeavgift.

– Totalt er det 11 boligtomter hvor festeavgiften, som er basert på takst av råtomtverdien, varierer fra rundt 8000 til 19.200 kroner årlig avhengig av eiendommens størrelse. Det er inngått festeavtale med tildelt fester for alle tomtene, har advokatfullmektig Christina Dahr i Fefo fortalt Altaposten.

Det få er klar over er at før de syv som «eier» eneboligtomt i  Aspelia fikk tilgang til tomta måtte de betale utbygger SB 2 rundt en million kroner for de rundt 600 m2 store enboligtomtene. For øvrig er Aspelia  veinavnet i Aspemyrabrinken.

Får kjøpe tomta

Leder for avdelingen for grunn og rettigheter i Fefo, Sverre Pavel, har tidligere gjort det klart at det er mulig for boligeiere med festetomt å kjøpe tomta, det vil si gjøre den om fra feste- til selveiertomt. Det vil ifølge Pavel skje etter kriteriene satt i tomtefesteloven:

– Boligtomter som festes på Finnmarkseiendommen kan innløses på vanlig måte i tråd med tomtefestelovens regler. Innløsningssum bestemmes av lovens bestemmelser og av hvilken kontrakt man har.

Hva må boligeierne betale for å bli kvitt festekontrakten? Ifølge Fefos hjemmeside reguleres dette  i tomtefesteloven § 37.  Avhengig av vilkårene i festekontrakten, vil summen enten baseres på 25 ganger festeavgift eller 40 prosent av tomteverdien på innløsningstidspunktet. Tar vi utgangspunkt i 25 ganger festeavgiften og tomten med festavgift på 19.200 kroner, blir utløsningssummen 480.000 kroner. Det betyr at den reelle tomteverdien blir rundt 1,5 millioner kroner når  både SB2 og Fefo har fått sitt.

Snart ferdig

Hva prisen blir for de seks boenhetene som kommer i de tre tomannsboligene som er under oppføring, er ikke kjent. Det er Thomassen Eiendomsalskap AS som er eier tomtene, og som trolig vil selge enhetene videre år de er oppført.

– Vi bygger boligene for Svein Thomassen. Første vertikaldelte bolig vil ventelig være innflyttingsklar rundt sommerferien. Den andre i august og så vi vil vi starte byggingen av den tredje i høst, informerer Abrahamsen i SB2.