26. januar klappet Fred Olsens Cruiselines «MS Balmoral» til kai ved Alta Havn. Om bord var 800 entusiastiske vinterturister klare for å innta byen og vinterattraksjonene i Alta.

Arctic Tours’ busser har dermed gått i skytteltrafikk mellom havna og Alta sentrum i tillegg til turistdestinasjonene utenfor bygrensa. Cruisesesongen har startet tidligere enn før og årets siste båt, et kombinert vinter- og julecruise, ankommer 26. desember.

– Det er veldig fint at sesongen blir utvidet, mener daglig leder i Arctic Tours, Ernst Rune Andersen.

VINTERTURISTER: MS Balmoral kom til Alta 26. januar med 800 vinterturister. Foto: Lill Vivian Hansen

Mange tilbud

Andersen forklarer at de får sine tilslag og ordrer fra cruise- og skipsagentene, så er det Visit Alta som tilrettelegger besøkene hos de lokale tilbyderne.

– Alta har mye å tilby turistene og er en av veldig få havner hvor cruiseselskapene velger å ligge i to døgn, fastslår Andersen.

I gjennomsnitt betyr det om lag 20 turer i døgnet for Arctic Tours.

Cruisebåt-kjøringen bidrar selvfølgelig til hyggelige tall, men det er ifølge Andersen, ikke her selskapet har sin hovedinntekt. Selskapet har 12 busser og omsetter for om lag 10 millioner kroner i året.

– Vi har akkurat solgt en buss og venter inn en ny – derfor er det akkurat i dag 11 busser i selskapet, forklarer han, og legger til at målsettinga er å hele tiden holde bussparken «ung» – helst ikke over 10 år.

– Erfaringa viser at med den kjøringa vi har er 12 busser er akkurat passe for vårt selskap, konkluderer han.

Fleksibel

– Denne sesongen har vi ikke kjøring for de største båtene som kommer til Alta, disse båtene mistet vi i konkurranse med andre aktører, sier Andersen.

Det betyr at selskapet må kjøre mer andre steder. I sommer skal selskapet blant annet kjøre cruiseturister i Honningsvåg.

– Vi må flytte oss etter markedet og opererer egentlig i hele Nord-Norge. I tillegg blir vi leid inn til kjøring i Nord-Finland for å hjelpe til med toppene, forklarer Andersen.

Arctic Tours har blant annet hatt bussene i drift i Nisseland i Rovaniemi.

– Det betyr at vi også må kjøre i jula, vi vil jo være der det er aktivitet, sier han.

Selv kom han hjem til familien i 23-tida på julaften, mens noen av selskapets sjåfører foretrakk å bli i Finland hele jula.

– Noen synes det er greit, sier Andersen.

Nordnorsk selskap

Mens mange selskaper foretrekker å leie inn sjåfører fra østeuropeiske land, blant annet for å kunne regne litt billigere på anbudene, har Arctic Tours valgt å satse på lokale sjåfører.

– Det er mange fordeler med å ha lokale sjåfører, de er godt kjent i landsdelen og med vær- og føreforhold, dessuten kan de bidra med mye lokalkunnskap og informasjon til guidene, mener han.

– Vi er et nordnorsk selskap og vi er god på service, fastslår han.

Nytt cruisebåtselskap

Årets nykommer, MS AIDAcara, er ventet for første gang til Alta 18. februar. Skipet skal ha totalt fire anløp i Alta i år. Om bord er det plass til 1300 passasjerer og et crew på 360. MS Marco Polo kommer deretter med sine 800 passasjerer og MS Oriana med nesten 2000 passasjerer og et crew på over 500. Det er ventet rundt 21.000 cruisebåtturister denne sesongen – og det vil fortsette dryppe på våre lokale leverandører.