Sjokket om å være uten jobb gikk raskt over for de ansatte etter å ha fått beskjeden om at Sweco la ned avdelingskontoret i Alta, etter flere år med milliontap. Bare timer etter at Altaposten publiserte nyheten, landet de første jobbtilbudene hos enkelte ansatte.

I dag, en drøy halvmåned senere, er samtlige 21 inne i avklarte arbeidsforhold. Halvparten går rett inn i en nyopprettet avdeling til det landsomfattende HR Prosjekt AS, som i disse dager er operativ med et nytt avdelingskontor.

– Beskjeden om at avdelingskontoret ble avviklet og vi var uten jobb kom som et sjokk. Men allerede på dag to kom de første beilerne med jobbtilbud, så egentlig var det for min del kun 24 timer uten å ha en jobb for framtiden, forteller Bjørn Steinar Lampe, en av de 10 som nå blir viktige brikker for HR Prosjekt AS.

Alle har jobb

I dag kan Altaposten presentere en oversikt som viser at samtlige 21 har sikret godt lønnet ingeniør- og rådgivningsjobb. Jobbtilbudene strømmet raskt på og flere hadde både tre og fire alternativer.

  • Lokal entreprenørnæring har sikret seg tre av ingeniørene.

  • En har valgt å gå til jobb hos konkurrenten Rambøll.

  • Verte arkitekter har sikret seg én av de 21 på sin lønningsliste.

  • To fortsetter med prosjekter som tidligere arbeidsgiver Sweco har kontrakt på. Disse to etablerer en midlertidig privat bedrift. Ytterligere tre velger også å jobbe med prosjekter, som selvstendig næringsdrivende, for å ta unna inngåtte kontrakter. De har avklart videre karrièrevei hos etablerte rådgivningsbedrifter lokalt, høyst sannsynlig HR Prosjekt AS som nå etableres i Alta.

  • Halve den tidligere arbeidsstokken i Sweco er per 1. februar ansatt i HR Prosjekt AS og blir stammen i det nye avdelingskontoret. Per i dag vil det være 10 ansatte på avdelingskontoret, men direktør for HR Prosjekt AS region nord, Roger Ramstad, forteller til Altaposten at avdelingskontoret i løpet av kort tid vil bygge seg opp til en styrke på 15 ansatte.

Ros fra Sweco

Tidligere arbeidsgiver Sweco vil nå få mange av sine tidligere medarbeidere som konkurrenter når Sweco beveger seg inn i finnmarksmarkedet fra avdelingskontoret i Tromsø. Likevel var det en svært glad kommunikasjonssjef Peter Hagen som sist uke tipset Altaposten om at alle ved det nedlagte avdelingskontoret er i ny jobb.

– Det er veldig gledelig tilbakemelding fra Alta. Vi har alltid hatt stor tro på de ansatte ved avdelingskontoret, og er ikke på noen måte overrasket over at de har fått nye muligheter. De er en veldig flink gjeng, og som jeg har sagt tidligere har vi hele tiden regnet med at de ville være attraktive i jobbmarkedet, sier Hagen.

Nye lokaler

Per i dag står de tidligere Sweco-lokalene i A12-bygget i Alta sentrum tomme. Det er kun to år siden Sweco flyttet fra Elvebakken til helt nye lokaler i A12-bygget. Her har bedriften inngått en langsiktig leieavtale for et betydelig antall kvadratmeter. Når Sweco nå legger ned i Alta, er dette en kostnad bedriften kan måtte føre inn i regnskapene i mange år framover. Lokalene eies av Kenneth Strifeldt, som etter det Altaposten erfarer er godt sikret gjennom kontrakten.

HR Prosjekt AS er per i dag operativt i Alta. HR Prosjekts møte med Altaposten ble avholdt i nabolokalene som Sweco leier hos Strifeldt. Eier av disse lokalene er eiendomsselskapet til Frode Rønquist og står ledig, totalt 460 kvm. Det er i overkant av hva HR har behov for, men mye tyder på at bedriften vil få tilpasset arealet til sitt behov.

– Det er ikke tatt noen avgjørelse om lokaler. Per i dag har vi ansatte, men uten kontorplass til de. Derfor må vi i løpet av svært kort tid ta en avgjørelse hvor HR rent fysisk skal være i Alta, sier regionsjef Ramstad.

Den nye avdelingslederen, Bjørn Steinar Lampe, legger til:

– Tilbudet på disse lokalene er absolutt interessant, men vi vurderer også andre løsninger.