– Vi i Troms har i flere år forholdt oss til at det kommer en regionreform, sier fylkesråd i Troms, Willy Ørnebakk (Ap). Han innrømmer at situasjonen er vanskelig.

– Det er kompliert nå, men samtidig så kan vi ikke la være å ta tak i de mulighetene som ligger der.

Handler om omorganisering

Han mener det må en regionreform til fordi altfor mange oppgaver avgjøres av statlige byråkrater og ikke av det regionale folkevalgte nivået. Og han påpeker at reformen handler om en omorganisering av det offentlige Norge.

– Den diskusjonen skjer nå. Og henger vi ikke med på lasset så blir vi håpløst akterutseilt i forhold til hvordan det offentlige Norge skal forvaltes.

Har god tid

Fylkesordører i Finnmark Ragnhild Vassvik (Ap) ser det på en annen måte.

– Vi har ikke dårlig tid i denne prosessen. Finnmark har vært et selvstendig fylke i snart 100 år. I respekt for dette bør vi ikke forhaste oss. Det er nå 10 måneder siden stortingets vedtak. Sett i 100 års perspektiv vil det være uansvarlig å ikke bruke tilstrekkelig med tid både til å lytte til folkets mening og finne løsninger som ivaretar Finnmarks interesser i de nærmeste hundre år.

VIKTIG: Fylkesordfører Ragnhild Vassvik sier at det viktigste akkurat nå er å ivareta Finnmarks interesser. Både de oppgavene som skal løses nå, og de nye som måtte komme i framtiden. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Fylkestinget i Finnmark har som primærstandpunkt at vi ikke ønsker denne sammenslåingen. Fylkestinget har vedtatt å gjennomføre en folkeavstemning for på en demokratisk og kraftfull måte å markere motstand mot Stortingets vedtak. Å fortsette prosessen samtidig som vi venter på folkeavstemningen ville ha vært dobbelkommunikasjon og ikke vist respektert fylkestingets vedtak.