Bildet du kan se øverst i saken, er tatt på vei til Raipas-toppen, en av tre toppturer i Miljøuka.

Firhjulinger har satt tydelige og dype spor i myrlandskapet.

– Vi er kjent med at det kjøres mer motorisert i nærområder enn for noen år siden. Raipas er et av de områdene som det i perioder ikke er så mye trafikk, og da er det en fristende vei å ta, sier Jon Håvar Haukland, virksomhetsleder for miljø, park og idrett i Alta kommune.

Stadig mer barmarkskjøring

Haukland sier kommunen stadig ser mer slik kjøring.

– Det er utfordringer med barmarkskjøring. Fra kommunens side så ser vi at i noen områder er det en belastning. Det er mye kjørespor på vidda, men vi har vært forskånet i nærområdet frem til nå. Nå ser vi imidlertid at det er blitt mer enn tidligere, fastholder han.

– Vi ser jo at ATVene er synlig også større grad i byen. Firehjuling er blitt et fremkomstmiddel i trafikken, og flere anskaffer seg dette. Det ser ut som noen synes det er viktig å få prøvd kjøretøyet, og så kjører der man ikke har lov å kjøre, legger Haukland til.

Hovedutvalgsleder Rut Olsen (Kp) er rystet over kjøringen.

– Jeg kommer til å be om en egen sak i hovedutvalget, hvor man kan henstille til øvrige myndigheter om å øke kontrollen med ulovlig ATV-kjøring i kommunen, sier Olsen.

Ble frikjent for kjøring

Nylig falt en dom for kjøring med firehjuling langs turløypa opp til Raipas i juni i fjor. En mann i 60-årene hadde benyttet veien til kjøring med ATV. Aktor ba om 4000 kroner i bot, men mannen slapp unna straff.

– Etter å ha vurdert bevisene i saken, har retten kommet til at det foreligger tvil om hvorvidt tiltalte har utvist nødvendig skyld. Denne tvilen skal etter alminnelig bevisregler komme tiltalte til gode. Retten finner at tiltalte ikke var klar over at veistrekningen var utmark, og at han ikke hadde anledning til å kjøre der. Retten finner ei heller grunnlag for at tiltalte kan bebreides for at han ikke var klar over dette, skriver Alta tingrett i sin dom.

Forbudt for fremtiden

Retten vektlegger i sin vurdering at den aktuelle veien opprinnelig var en gruvevei, benyttet til gruvedriften ved Kopperdal. Det ble tatt ut kobber her frem til tidlig på 1900-tallet.

– Et viktig moment i saken er at det ikke er satt opp skilt på stedet som varsler om at veien er å anse som utmark, og at motorisert ferdsel dermed ikke er tillatt. Ei heller foreligger det noen offentlige register hvor tiltalte kan undersøke hvorvidt veien er å anse som utmark eller ikke. Tiltalte hadde dermed ingen rimelig grunn til å tro at veien er å anse som utmark, slik at han ikke hadde lov til å kjøre ATV der, skriver retten videre.

Retten har nå imidlertid klart slått fast at veistrekningen ikke er opparbeidet for kjøring med bil og er å anse som utmark, slik at kjøringen er forbudt.