Det åpne debattmøtet er i Alta Kultursal mellom kl. 18.00 til 20.00. Arrangør Altaposten vil også direkte-streame møtet. I et samarbeid med Alta kommune og fagfolk fra UiT er det hentet inn innledere.

For å sette debatten i et lys av det kommende valget i Alta. I en måling foretatt av InFact for Altaposten og Kronstadposten framkommer det at rundt 44 prosent i Alta enten ønsker mindre motorisert ferdsel (15,6 prosent), eller status quo, det vil si beholde dagens løypenett både sommer og vinter (28,1 prosent).

Målingen viser at det er likt fordelt mellom de som vil ha flere løyper/frikjøring på vinteren og de som vil beholde dagens løyper sommer som vinter undret, pluss de som vil ha mindre motorisert ferdsel. Foto: Grafikk: Altaposten/Tor Sara. Kilde: InFact

Flere scooterløyper

– Det er ikke overraskende at 43,7 prosent vil ha flere scooterløyper og friområder vinterstid i scooterkommunen Alta. Samtidig viser resultatene i undersøkelsen en god balanse mellom mer restriktiv politikk og flere løyper og friområder. Det er faktisk ikke sånn at det er et markant flertall for frislipp, sier Venstres Trine Noodt og legger til:

– At tallet er så lavt som syv prosent som vil ha flere lovlige barmarksløyper overrasker stort sett i forhold til kjøret om at vi må åpne gamle traktorløyper og kjørespor for at folk skal kunne høste av naturen.

Klar for debatt

Noodt vil ikke selv delta på arrangementet i regi av Altaposten og samarbeidspartnerne Alta kommune og UiT. Årsaken til at Noodt overlater til Jørund Greibrokk å fronte Venstres motorferdselspolitikk er at Noodt holder sykesengen med lungebetennelse. Hun fristet likevel å komme på møtet som tilhørerer, men vet ikke om formen tillater det.

Hun synes overskriften for møtet «Er vi i ferd med å knuse naturen vi har rundt oss» er spennende og sikkert vil provosere fram en god debatt.

I tillegg til Greibrokk kommer sterke debattanter på motorferdsel; Bengt Rune Strifeldt (Frp), Alex Bjørkmann (H), Frode Lindal (MDG), Tore Grøtte (SV), Britt Karin Søvik (Rødt) og Jan Martin Rishaug (Senterpartiet). Håkon Arnesen skal representere Arbeiderpartiet. Det er usikkert hvem som stiller for KrF, men det vil være representert.

Debatten og regien på møtet styres av Altapostens Jarle Mjøen.

Faktagrunnlag

Debatten er ment å bygge på et solid faktagrunnlag som kan fortelle om hvordan vår naturbruk og motorisert ferdsel påvirker naturrikdommen vår. De faglige innlederne vil ikke være i debattpanelet men gi sin vurderinger i forkant av debatten som det er satt én time som ramme for.

Fra UiT kommer Stig Misund. Han vil primært uttale seg som biolog og lærerutdannet i naturfag ved UiT. Inger Wallem Krempig har sagt seg villig til å fortelle fra utgangspunktet som faglærer og forsker ved UiT Norges arktiske universitet hvor hun underviser i friluftsliv, naturbruk og naturguiding og bærekraft.

Per Kåre Jakobsen representerer også universitetet – hvor han har god innsikt i perspektiver fra reiselivsnæringen. Siste person i faglige innlederteamet er Bjørn Michaelsen. Han representerer folkehøgskolen Øytun sin tradisjon og tenking rundt friluftsliv og naturbruk i vår region. Kommer gjør også Rune Somby fra SNO med et budskap som vil skape debatt.

Altaposten hadde også et ønske om tilstedeværelse fra profilerte Toril Bakken Kåven. Hun takket først ja til å være innleder, men har senere takket nei. I en epost sier hun at hun ikke ser å ha noen rolle i dette. Nordkalottfolket har ikke liste i Alta, og at det ikke er noen hensikt for henne og NKF å stille som innledere.