Norwegians direkterute DY 320 hadde medvind 1. påskedag på veien fra Gardermoen til Alta lufthavn.

Etter ruta skulle flyet lande klokken 10 i Alta, men var i realiteteten fremme klokken 09.35.

Kunne ikke lande

Kapteinen på flyet måtte imidlertid opplyse passasjerene om at brann-og redningskorpset ikke var på plass ved Alta lufthavn. Da tilsier prosedyrene at flyet ikke kan lande.

Dermed måtte alle smøre seg med tålmodighet, også passasjerene på bakken,  som skulle ta direkteflyet motsatt vei.

Flyet ble nemlig forsinket og var ikke på bakken før klokken 10.13, etter tett opp mot 40 minutter med ufrivillige sight-seeing over Alta og omegn.

For Norwegians del tenker de ikke på kostnader i en slik situasjon, passasjerenes sikkerhet kommer alltid først.

– Å sirkle slik er kostbart, men når lufthavnen mangler brann-og redningskorps så tenker vi først og fremst på sikkerheten, sier pressekontakt Charlott Holmbergh Jacobsen i Norwegian. Holmbergh Jakobsen medgir at det er en uvanlig situasjon som de ikke har opplevd tidligere og at det vil bli fulgt opp.

– Vi, som alle andre flyselskaper, er alltid i dialog med flyplassene, så jeg er sikker på at denne situasjonen vil bli fulgt opp av vår sikkerhetssjef, sier hun

Ikke riktig kategori

Driftssjef Jens-Martin Nerdal ved Alta lufthavn opplyser at årsaken er bemanning.

– Vi har forskjellige kategorier fly vi kan ta ned på forskjellige tidspunkter. På søndager er vi kategori 7, og kan ta ned fly av den størrelsen som Norwegian opererer fra klokka 10. Dette flyet kom 25 minutter før dette klokkeslettet. Det var ikke kommet nok folk på jobb, så vi var i riktig redningskategori, sier Nerdal.

Han sier flyselskapene er klar over disse tidspunktene.

– På dagtid er det ikke noe problem om flyene kommer for tidlig, men i og med at vi ikke er i riktig kategori før klokka 10 på søndagsrutene, så blir det litt marginalt, sier Nerdal.

Han beklager imidlertid situasjonen overfor både passasjerer og flyselskapet.

– Det er klart at vi vil ta kontakt med Norwegian og si at det ikke er noen god idé å komme før klokka 10 frem til vi får en endring i turnusen, og det er ikke gjort over natta. Vi kan ikke ta ned fly vi ikke har lov til når vi ikke har riktig beredskap, sier han.