Mandag sendte selskapet ut en børsmelding der det annonserte at hovedkontoret i Alta legges ned sammen med avdelingskontoret i Oslo i løpet av 2015, og at alle funksjonene skal samles i Tromsø og Stavanger. Det betyr at 23 ansatte i Kunnskapsparken enten mister jobben, eller må flytte til Tromsø. Fungerende administrerende direktør Knut Sæberg avviser at det var tyngdeloven som bikket avgjørelsen i Tromsøs favør.

– Vi måtte velge ett av stedene, og da falt valget på Tromsø hvor vi allerede har en tung kompetanse som vi er nødt til å bygge videre på. Alta har vært en veldig bra plass for oss. North Energy har blitt godt mottatt og behandlet i Alta av kommunen og alle andre aktører, og dette valget har ikke noe med «svakheter» med Alta å gjøre. Vi har all respekt byen, og håper Alta får ny virksomhet som erstatning for oss – det har Alta all mulighet til å lykkes med, sier Sæberg.

Etasje i Kunnskapsparken

Organisasjonen skal nå slankes kraftig fra dagens 43 ansatte fordelt på fire kontorer. Kostnader for 100 millioner kroner årlig skal kuttes, for å gi North Energy et liv forbi de tre brønnene som bores i år. Her er elementene i kuttplanen:

  • Kutt i datakjøp

  • Kutt i bemanning

  • Kutt i konsulentbruk

  • Kutt i kontorleie

Lokalt betyr dette at en hel etasje i Kunnskapsparken, avdeling Byhagen, blir ledig. Deler av den er allerede framleid til Ascella, men det vil likevel stå en del tomt når North slukker de siste lysene til jul.

– Det er verre for Alta enn for Kunnskapsparken at North flytter. Vi kommer til å få leid ut lokalene, i samarbeid med North, så det stresser vi ikke med. Men Alta mister et viktig, høytlønnet kompetansemiljø, påpeker daglig leder Tore Wæraas i Kunnskapsparken.

Hva med Lundin?

Det har lenge blitt hvisket om at Alta kan bli Lundins base når funnene i Barentshavet skal utvinnes. Ingen sier det høyt, og tross mange telefoner, har ikke Altaposten lykkes med å få noen til å uttale seg offentlig om dette, aller minst Lundin selv. Det er likevel en dårlig bevart hemmelighet at Lundin uformelt har uttalt at Alta er interessant for en driftsorganisasjon.

Det samme sa Eni, før de helt på målstreken ble tvunget til å etablere seg i Hammerfest – etter politisk press og Statoils ønske. Og det er nettopp lærdommen av Enis overraskende helomvending som gjør at man denne gangen ikke flagger mulighetene Lundin-funnene gir. Som et apropos kan det nevnes at Eni bygger opp en organisasjon på 150 medarbeidere i Hammerfest.

Styreleder Anders Onarheim i North Energy tror ikke den kommende forvitringen av det vesle oljemiljøet i Alta vil ha betydning for nye aktører.

– Jeg skal være forsiktig med å forstå for mye om dette, men kommunen har lagt veldig godt til rette for North Energy, historisk, og det tror jeg alle setter stor pris på. Jeg har kun positive erfaringer her oppe, og er sikker på at med gode rammevilkår så vil andre se på muligheten for å etablere seg i Alta, sier Onarheim.