Nyheten om Ruuds altfor tidlige bortgang preger mange.

Anja Kristine Salo har ikke nok superlativer som kan beskrive hva Ruud, som omkom i en gyrokopterulykke lørdag, og hva han har betydd for samarbeidet mellom Russland og Norge. Hans arbeid gjennom de siste 20 årene gjennom Barents Press-nettverket av journalister beskrives som enestående.

– Han har vært en av de mest markante personene der, blant annet som leder for det norske og det internasjonale styret. Han var entusiastisk og brant virkelig for et godt samarbeid mellom Russland og Norge. Han så tidlig viktigheten av et nettverk av og for journalister i Barents, og var alltid ute etter å prøve å forstå den russiske tankegangen.  Ruud har vært utrolig viktig for oss som jobber med barentssamarbeidet på grunn av sitt kontaktnettverk og grundige analyser av situasjonen i Russland, sier kommunikasjonssjefen til Altaposten.

I sorg

Etter det ble kjent i media i går at det var Ruud som var involvert i ulykken i Finland har det kommet reaksjoner fra nær og fjern.

– Vi tok budskapet med stor sorg. Våre tanker er med hans nærmeste og kollegaer i NRK. Med en gang nyheten ble kjent, så vi reaksjonene fra kolleger på russisk side som også  sørger over at han har gått bort altfor tidlig.

– Han var for meg personlig en viktig rollemodell som Russlandsekspert, med et brennende engasjement for Nord-Norge, Barentsssmarbeidet og det samiske.

Det er et sjokk at det har skjedd og han kommer til å bli dypt savnet i Barentssamarbeidet. Han og har vært en unik ressurs i alle disse årene, sier Salo.

– En sentral person

I en pressemelding fra Barents Press Norge hylles Ruud for sitt engasjement i norsk-russiske forbindelser i nord.

– Mye av det fundamentet Barents Press står på i dag er bygget av ham.

Og videre:

– Morten vil bli husket som en raus, morsom, omgjengelig og kunnskapsrik person. Han var en bauta og en veteran, men passet alltid på å se framover og slippe til nye personer. Han var heller aldri redd for å tenke nytt. Selv etter mange år bak seg i det norske og det internasjonale Barents Press-styret hadde Morten alltid nye og visjonære ideer om hvordan Barents Press skulle utvikles og fornyes.

BARENTS PRESS NORGE: Morten Ruud (t.h) har i mangfoldige år jobbed med Norske, Svenske, Russiske og Finske journalister. Her med Styret i Barents Press Norge: (f.h) Kari Skreie, Anki Gerhardsen og Amund Trellevik i Haparanda. Foto: Jonas Karlsbakk

Trellevik, Gerhardsen og Skreie har jobbet tett med Ruud. Det har satt sine spor.

– Vi som jobbet tett på ham var alltid imponert over hans kunnskap om Russland, en kunnskap han delte med alle – samtidig som han lyttet og ga plass og rom. Morten hadde personlige kvaliteter som var helt uvurderlige for dialog, samarbeid og kontakt i et vanskelig geopolitisk landskap. Inntil det siste jobbet vi sammen om flere nye konkrete samarbeidsprosjekter med russiske kolleger.

– På en dag som dette føles det svært tungt å fortsette dette arbeidet. Samtidig vet vi at Morten ville blitt dypt fornærmet dersom vi la bort prosjektene og senket ambisjonene om mer journalistikksamarbeid på tvers av grensene i nord. Mortens holdning og metode for dialog og samarbeid blir med oss videre.

– Vi lyser fred over hans minne, skriver de.

Vil bli savnet

Anna Kireeva sitter i Barents Press-styret og representerer Russland. For henne er Ruuds bortgang nesten ikke til å tro.

– Vi har mistet en fantastisk person og en god venn. En god journalist og en av nøkkelpersonene i Barens Press. Han var alltid i godt humør, sjarmerende og en stor tilhenger av Russland. Han forsto seg på landet og hadde naturlig nok mange russiske venner og kolleger.

– At Ruud ikke lengre er med oss er et stort tap for oss alle, sier Kireeva.

Anna Kireeva. Foto: Privat
KOMMER ALLTID TIL Å HUSKE MORTEN: Anja Kristine Salo i Barentssekretariatet hyller Morten Ruud for alt han har gjort for samarbeidet mellom Norge og Russland. Foto: Privat