I fjor ble det etablert 199 helt nye virksomheter som fikk forretningsadresse i Alta kommune. Dette viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

10 nye per tusen snuter

I dag kan vi dermed presentere en oversikt over antall nye virksomheter i hele Finnmark, og dessuten hvilke kommuner som har størst «fart».

Totalt ble det anført nesten 61.000 nye virksomheter i Norge i fjor. I Finnmark var det alt i alt 675 nye bedrifter på markedet i fjor, og flest nye kom det naturlig nok i Alta, etter fulgt av Hammerfest – der det ble etablert 99 nye i fjor. I Kautokeino ble det registrert 20 nye, og i Loppa ti.

Gründer-toppen i Finnmark

Nye virksomheter i 2016. Rangert etter frekvens per tusen innbyggere.

Nordkyn på topp

Dermed kan vi slå fast at tempoet i «etablerermiljøet» i Alta er litt bedre enn hva som er vanlig i Kommune-Norge. Vi kommer nemlig til at det ble etablert 9,9 nye virksomheter per tusen innbyggere i Alta i fjor.

Antallet i Alta gir en 166. plass på listen over de 428 kommunene i Norge. Så man er i hvert fall oppe på øvre halvdel.

Helt øverst i Norge finner vi Oslo, med 19,6 nye bedrifter per tusen innbyggere, etterfulgt av skikommunen Hemsedal i Buskerud med 19,4.

På sisteplass i Norge finner vi Sørfold i Nordland, med bare to nye bedrifter per tusen.

I Finnmark er det Gamvik kommune som får æren av å toppe listen, med 11,4 nye virksomheter per tusen innbyggere. Etterfulgt av Lebesby med 10,6 per tusen.

Sist er Båtsfjord kommune med kun 4,5 per tusen.

Bare næringsvirksomhet

SSB henter tallene sine fra Enhetsregisteret, der absolutt alt som kan krype og gå av organisasjoner og selskaper blir oppført. Imidlertid er det bare bedrifter som driver næringsvirksomhet som er med i SSB-tabellene. Det betyr at velforeninger, idrettslag, konkursbo, stiftelser og lignende ikke er inne i statistikkvarmen her.

– Vi gjennomfører også mange kontroller for å finne ut om et foretak virkelig er aktivt, konstaterer SSB på sine nettsider omkring dette temaet.