8. oktober 2014 var styret i NE samlet til et ekstraordinært møte, der fire av styremedlemmene ønsket å diskutere rollene til styreleder Johan Petter Barlindhaug og direktør Erik Karlstrøm. Det ble stilt krav om at en av dem måtte gå av. Da beskjeden ble gitt, så hele styret en umiddelbar endring i framtoningen hos en sjokkert og sint Erik Karlstrøm, kom det fram under utspørringen av Barlindhaug i Alta tingrett i dag.

– Vi trodde Erik skulle stryke med når som helst i møtet. Han kunne få slag hvert minutt, slik så han ut. Han var så syk på dette tidspunktet at han ikke var seg selv, og det var helt uansvarlig å fortsette diskusjonen i dette styremøtet. Derfor gikk jeg og Erik på gangen, der vi ble enige om at jeg kunne tre til side som styreleder, jeg skulle jo gjøre det til våren likevel, sa Barlindhaug i retten i dag.

Skulle gå av likevel

Det som ikke ble nevnt på dette styremøtet, var at Karlstrøm i august hadde bestemt seg for å trekke seg som direktør, og gå over i en underordnet stilling i NE. Dette var noe han hadde signalisert overfor Barlindhaug i en epost, men bedt om absolutt taushet rundt. Verken de andre ansatte eller resten av styret skulle få vite noe, før han etter planen skulle fortelle det selv på slutten av et planlagt styremøte i slutten av oktober, bare to uker etter det som skulle bli et skjebnemøte der et flertall i styret gjorde opprør mot ham og Barlindhaug.

– Han hadde hanglet og vært syk hele 2014, og hadde et sykdomsbilde som kunne gi full kollaps. Jeg var opptatt av å skjerme Erik og gi han arbeidsvilkår som kunne gjøre han i stand til å fortsette i selskapet, forklarte Barlindhaug i retten.

Skulle ødelegge rykte

– Allerede våren 2014 tok Erik selv opp at han var sterkt misfornøyd med situasjonen, som direktør for et selskap uten resultater. Han sa han ønsket seg en annen stilling i selskapet, fordi han trodde han kunne forbedre resultatet for selskapet ved å konsentrere seg om letingen og ikke være øverste sjef, forklarte Barlindhaug i dag.

Karlstrøm skulle altså, ifølge Barlindhaug, annonsere sin avgang bare to uker etter at han ble bedt om å gå. Han ble da sykmeldt, og det ble derfor aldri noe av hans redegjørelse og annonsering på neste styremøte.

I stedet fikk man en situasjon i selskapet der begge toppene forsvant på kort tid. Etter press fra Karlstrøms advokat i retten i dag, måtte Barlindhaug fortelle at han i møtet 8. oktober ble truet av den nye styrelederen, Anders Onarheim.

– Ja, han sa at hvis jeg ikke gikk med på å tre til side så skulle han sørge for at mitt rykte i Norge ble ødelagt.

– Ble du redd, spurte advokat Hermann Skard.

– Nei! Anders liker å lage dramatikk og si ting sterkt, jeg tok det slik at han i farta sa noe han ikke skulle sagt, og jeg har aldri tenkt på det etterpå. Jeg betrakter det som et uhell fra hans side, svarte Barlindhaug.

Bare pensjon

Barlindhaug stilte seg sammen med et enstemmig styre da det avskjediget Karlstrøm våren 2015. I retten ble han presset på om han stilte seg bak bare noen eller alle anklagene mot Karlstrøm som lå til grunn for avskjedigelsen; rot med pensjonen, vedtakene rundt lisenskjøp, pressemeldinger som ikke var avklart med styret og rot rundt kvartalsrapporten våren 2014. Det gjorde Barlindhaug ikke.

– For meg var det kun det at jeg som styreleder ble bedt om å skrive under på et dokument i forhold til utbetaling av pensjon, som jeg ikke skulle skrive under på, som lå til grunn. Avskjedigelsen var ensidig foranket i feil utbetaling, fastholdt Barlindhaug.