Lagmannsrettsdommen mot fiskekjøper Svein Magne Mienna blir stående. Det har Høyesterett bestemt.

Dommen var en bot på 12.000 kroner. Mienna selv har tidligere uttalt at han akter å ta saken til menneskerettsdomstolen i Strasbourg, hvis nødvendig.

Det var i mars 2022 på fiskemottaket Nergård Sørøya AS i Hasvik i Finnmark at Mienna ifølge dommen skal ha opptrådt nedlatende og ubehagelig overfor to kvinnelige inspektører fra Fiskeridirektoratet.

Kvinnene måtte tåle flere kommentarer med seksualisert innhold. Mienna omtaler dommen som «idiotisk», og sier han snakket slik «fiskere har gjort i tusenvis av år».

Fiskeridirektør Frank Bakke Jensen er fornøyd med at dommen blir stående.

- Dette er primitive hersketeknikker hverken samfunnet generelt, eller sjømatnæringa spesielt kan tolerere, sier Bakke-Jensen i en pressemelding fra Fiskeridirektoratet.

Christer Pedersen

Sparkesyklist påkjørt i Evjenveien - fraktet til UNN med skader

PÅKJØRT: En sparkesyklist ble påkjørt av en personbil i Evjenveien fredag kveld. Foto: iTromsø-tipser

- Vi har ennå ikke fått gjennomført alle avhør med føreren av personbilen eller vitner, men det vi har klart å avdekke så langt er at en sparkesyklist er påkjørt, sier operasjonsleder Eirik Kileng til iTromsø.

Ifølge Kileng er en personen fraktet til UNN med med skader av ukjent omfang.

- Det var en personbil som kom kjørende ned fra Tomasjordveien og som kolliderte med sparkesyklisten som kom kjørende sørover i Evjenveien, sier Kileng.

Evjenveien er avstengt ved stedet der påkjørselen fant sted, og det gjennomføres undersøkelser og tas vitneavhør for å avdekke hva som er skjedd.

- Vi hadde tre politibiler på stedet og det gjennomførtes undersøkelser. Det var sperret for trafikk i begge retningene, sier operasjonslederen.

Evjenveien er trase for flere busslinjer som måtte finne andre veier.

Like før klokka 21 er veien åpnet igjen for normal trafikk.

Det er opprettet sak på forholdet, melder Politiet.

Siste innlegg

Svein Lian

Rykker ut etter melding om røykutvikling

Politiet rykket ut til en bolig i Tromsdalen etter å ha fått melding om røykutvikling.

- Det var røykutvikling på et kjøkken i en av leilighetene i bygget. Vi får tilbakemelding fra både brannvesen og fra en patrulje på plass at det hele er under kontroll, sier Eirik Kileng, operasjonsleder ved Tromsø-politiet.

Det skal fortsatt være en del røyk i leiligheten, men ellers er det ikke registrert noen skader på bygget.

Svein Lian

Kjørte over dobbelt så fort som det var lov

En mann bosatt i Tromsø ble i slutten av mars tatt i fartskontroll i Storfjord. I 60-sonen ble han målt til å kjøre i 132 km/t. Han kjørte altså over dobbelt så fort som han hadde lov til.

Mannen måtte møte i retten, der han tilstå. Her ble han dømt til fengsel i 26 dager. I tillegg mistet han førerkortet i 29 måneder. For å få tilbake kjøreretten, må han ta ny førerprøve.

Svein Lian

Tre nye band klare for Rakettnatt

Bausa blir å finne på Rakettnattscenen i august.

Rakettnatt offentligjorde fredag de tre siste artistene til årets festival.

Artisten Vinni har vært en del av det norske hip-hop-miljøet i over 20 år. I tillegg til å være en del av Paperboys, har han hatt flere hits under eget navn.

Bandet Bausa har siden de begynte å gi ut musikk i 2021, blitt strømmet over 30 millioner ganger på Spotify. I tillegg har de blitt nominert til Spellemannprisen tre ganger.

Det siste bandet som lanseres heter Søte og Rare Gutter. De står for det som Rakettnatt betegner som «Årets absolutte russelåt», «Bærum bitches».

Fra før er det kjent at Undergrunn, Zara Larsson, Dagny, Gabrielle, Tiësto, Emilie Nicolas, Veronica Maggio og Cezinando blir å finne på scenen under festivalen.

Louise Andersen

Kystvaktskip hjalp med oppsyn på yttersia

Kystvaktskipet KV Farm har hjulpet Statens naturoppsyn med oppsyn på øyene langs yttersiden av Troms, skriver Kystvakten på X.

«På toktet har Kystvakten bistått Statens naturoppsyn med lakseoppsyn, telling av Storskarvkolonier og oppmerking av naturreservat,» lyder det.

Torsdag var KV Farm både innom Tromvik, Bjørnøya og den sørlige delen av Rebbenesøya.

Statens naturoppsyn sin oppgave er å holde øye med at ulike miljølover blir fulgt i Norge, blant andre markaloven, naturmangfoldloven og motorferdelloven.

Louise Andersen

Widerøe-fly kansellert

Flyavgangen klokken 07.50 fra Bergen til Tromsø med Widerøe er innstilt, viser oversikten til Avinor.

Det samme er avgangen som skulle tilbake til Bergen fra Tromsø klokken 11.05.

Avgangen fra Bergen klokken 07.50 skulle ankommet Tromsø klokken 09.50, mens returen fra Tromsø til Bergen skulle ankommet klokken 13.10.

Karianne Laagstein

Slitte trampoliner kan gi erstatningsansvar

Hvis det skjer en ulykke fordi trampolinen din ikke er vedlikeholdt, godt nok sikret eller montert riktig, risikerer du å bli erstatningspliktig. Foto: Fremtind

Har du en trampoline i dårlig stand, er det større sjanse for å bli holdt ansvarlig om noen skader seg.

– Du som eier er ansvarlig for plasseringen og vedlikeholdet av trampolinen. Det betyr at hvis det skjer en ulykke som følge av at trampolinen din ikke er vedlikeholdt, godt nok sikret eller montert riktig, risikerer du å bli erstatningspliktig. I verste fall må du erstatte tapet som nabobarnet blir påført.

Dette sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i forsikringsselskapet Fremtind i en pressemelding.

Det gjøres en konkret vurdering av erstatningsansvaret i hver enkelt sak, men hvis trampolinen er i veldig dårlig stand, er det større sjanse for at du blir holdt ansvarlig om noen skader seg. Det lønner seg derfor å sørge for godt vedlikehold og sikring.

Karianne Laagstein

Gratis «Sykle til jobben» for alle som bor eller jobber i Tromsø

Varaordfører Sigrid Bjørnhaug Hammer sykler til og fra jobb hver dag. Foto: Tenk Tromsø

Tenk Tromsø dekker deltakeravgift for alle innbyggere i Tromsø kommune for å stimulere til mer aktivitet til og fra jobb og på fritiden.

Dette melder Tenk Tromsø i en pressemelding.

Aktivitetskampanjen starter opp fredag 3. mai og varer til 16. juni.

– Dette er en flott anledning til å komme i bedre form. Alle kan delta og all aktivitet teller. Når flere går og sykler både til jobb og på fritiden , får vi mindre kø, klimautslipp, støv og støy i byen vår, sier leder i Tenk Tromsø Veronika Wiik.

Varaordfører Sigrid Bjørnhaug Hammer (SV) er ambassadør for aktivitetskampanjen.

– Å starte dagen i frisk luft anbefales! Aktivitet kan også på sikt gi bedre helse, sier hun.

Sykle til jobben er Norges største og eldste aktivitetskampanje. Siden oppstarten i 1973 har aksjonen fått over 1 million deltakere til å velge en mer miljøvennlig og aktiv reisevei, både til og fra jobb og på fritiden. Alle over 15 år kan delta.

Karianne Laagstein

Harila sparker i gang nye Mount Everest-prosjekter

Kristin Harila (38) avbildet på en av sine mange ekspedisjoner. Foto: 8K EXPEDITION

Ekspedisjonsklatrer Kristin Harila (38) går sammen med klimaforskeren Baker Perry om en opprydningskampanje, og om å opprettholde flere værstasjoner ved verdens høyeste fjell, Mount Everest (8848 moh).

Dette melder Harilas kommunikasjonsrådgiver i en pressemelding.

Kristin Harila er for tiden i Nepal, hvor hun sparker i gang et prosjekt med å fjerne gammel søppel fra de høyereliggende delene av verdens høyeste fjell, og jobbe med holdningsendring for å forhindre at nytt avfall hoper seg opp.

Et viktig aspekt ved prosjektet er sikkerheten for arbeiderne i fjellet, ifølge pressemeldingen.

- Det er ekstremt viktig at vi har pålitelig værvarsling fra stasjoner på fjellet, slik at vi kan planlegge for de beste tidspunktene for å ta ned søppel, sier Harila. Værstasjonene skal også bidra til å øke forståelsen av virkningene av klimaendringer på de høyeste toppene i Himalaya.

Lars Hågensen

I kveld kan den nye UNN-direktøren være klar

Foto: iTromsø DCX

Torsdag ettermiddag skal styret i UNN møtes, med en meget kort saksliste.

Det er bare en sak på agendaen, ansettelsen av en ny administrerende direktør for UNN. Stillingen har vært ledig siden Anita Schumacher måtte tre av i mars etter et ekstraordinært styremøte.

Einar Bugge har siden den gang hatt rollen som konstituert direktør, men søkte ikke på den permanente stillingen.

Anders Mohn Frafjord, styreleder for UNN, forventet at møtet i kveld blir kort prosess.

- Jeg tror vi skal ha den nye direktøren klar i ettermiddag. Ansettelsesutvalget har jobbet veldig godt og jeg tror forslaget, hvis det går gjennom, vil være veldig populært.

Marianne Lein Moe

Helseministeren til Tromsø

Den nye Helse- og omsorgsministeren Jan Christian Vestre besøker Tromsø og Narvik fredag 3. mai

Fra klokken 08.00 - 10.00 skal han ha omvisning på UNN og møte ledelsen og de ansatte.

Marianne Lein Moe

Diesellekkasje i Lavangsdalen

Nødetatene rykker ut i forbindelse med melding om diesellekkasje fra en tank i området ved Sarasteinen i Lavangsdalen.

- Vi har per nå ikke en status på hvor stor lekkasjen er, men vi forespeiler oss på at det kan være mye, forteller Lennart Steffensen, operasjonsleder i Troms politidistrikt.

Mye av situasjonen er fortsatt uavklart, og per 14.30 er politiet fortsatt på vei utover til stedet.

- Det er ikke eier av tanken som har ringt dette inn, men akkurat nå har vi ikke helt oversikt over hvilken og hvem sin tank det er snakk om, forklarer Steffensen.

iTromsø oppdaterer saken.

Marianne Lein Moe

Innloggingstrøbbel på nav.no

Dersom du forsøker å logge deg inn på din profil på nav.no vil du per klokken 13.30 torsdag vil du få denne feilmeldingen:

Vi opplever for tiden problemer med innlogging på nav.no.

Enkelte selvbetjeningsløsninger kan også være utilgjengelige. Dersom du opplever problemer anbefaler vi at du prøver igjen litt senere.

Feilsøking pågår.

– Det er nettverksproblemer med innloggingen. Dette rammer alle som prøver å logge inn på nav.no, sier avdelingsdirektør Jan Hokstad til VG.

Louise Andersen

Politiet rykket ut til naskeri i sentrum

Politiet rykket torsdag ut til en butikk i sentrum etter å ha fått melding om en ordensforstyrrelse på stedet.

«En person ble stanset av vekter, mistenkt for naskeri,» skriver politiet på X.

«Forholdet utviklet seg etter hvert til en ordensforstyrrelse der politiet ble tilkalt,» lyder det videre.

Louise Andersen

Remiks åpen igjen etter kvikksølv-ulykke

Tirsdag evakuerte nødetatene området rundt Remiks på Nord-Tromsøya.

Årsaken var at en flaske med kvikksølv falt i bakken og lekket kvikksølv i hallen der Remiks håndterer farlig avfall, opplyste politiet tirsdag.

Torsdag morgen er returstasjonen igjen åpen for både private og næringsdrivende kunder, opplyser Remiks.

Ingen skal være skadet etter kvikksølv-ulykken.

– De fem som var i rommet har ikke meldt om symptomer på forgiftning. Alle blir likevel sjekket av ambulansepersonell på stedet, sa operasjonsleder Sigurd Fosli i Troms politidistrikt tirsdag.

Louise Andersen

Stenger Tromsøbrua i perioder i natt

Natt til fredag blir Tromsøbrua stengt i perioder på to timer, melder Vegtrafikksentralen.

Det gjelder fra torsdag klokken 23.30 til fredag klokken 05.00.

Mellom klokken 21.00 og 06.00 vil fartsgrensen dessuten være 30 km/t.

Årsaken er veiarbeid.

Lars Hågensen

Etterlyser mopedtyv

En moped skal ha blitt stjålet på Lunheim, melder politiet.

De mistenker at tyveriet har skjedd tirsdag kveld eller natt til onsdag.

Mopeden skal være svart og av merket Piaggio, og har kjennemerket FD5062.

Politiet ønsker at alle som har informasjon om tyveriet tar kontakt på telefon 02800.

Jone Bergøy Nedrebø

Er du ungdom? Søk sommerjobb som fisker

Regjeringen har bestemt at ungdomsfiskeordningen skal videreføres i 2024. Den sier at ungdommer mellom 12 og 25 år få muligheten til å ha sommerjobb som fiskere.

Ordningen gir muligheten for at ungdom skal kunne drive fiske om sommeren, og omsette fangst for inntil 50.000 kroner. Den vil gjelde fra perioden 17. juni til 16. august, og omfatter også uregulerte fiskeslag som blir fanget i de vanlige fiskeriene langs kysten, noe som ikke var tilfellet tidligere.

- Ungdomsfiske er viktig for rekrutteringen og jeg er opptatt av å bidra til at flere ungdommer får prøve seg som fiskere, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss i pressemeldingen.

Jone Bergøy Nedrebø

Stor økning i fastlegevikarer

Antallet vikaravtaler i fastlegeordningen har økt med hele 446 prosent fra 2016 til 2022. Det kommer fram i en fersk studie publisert i Tidsskrift for Den norske legeforeningen.

I 2016 var det 916 slike avtaler i landet, hvor det i 2022 ble registrert 5003 vikaravtaler.

De sentrale funnene i studien peker på hvordan det er de minst sentrale kommunene som sliter mest med problemet, og at det også er flere tilfeller av vikaravtaler uten lister knyttet til en fast lege.

Det påpekes også at de mindre sentrale kommunene setter opp kortere avtaler enn de mest sentrale kommunene, og at vikarbruken kan utfordre like helsetilbud i landet.

Jone Bergøy Nedrebø

Kommunen inviterer til markering av Frigjøringsdagen 8. mai

TAKK: Kommunen inviterer byens befolkning til markering av frigjøringsdagen 8. mai. Dette bildet er tatt under fjorårets markering. Foto: Ronald Johansen

Onsdag 8. mai inviterer Tromsø kommune til markering av Norges frigjørings- og veterandag. Markeringen vil skje på rådhuset og i Domkirkeparken.

Markeringen starter klokken 15.20 og det vil begynne med en flaggborg fra rådhuset til Domkirkeplassen med veteraner, lotter, ordføreren og offisielle gjester. Deretter blir det kransenedleggelse, appeller og taler.

Dagen er blant annet en hyllest til motstandsfolk, krigsseilere og sivilpersoner som kjempet mot okkupasjonsmakten under krigen.

Du kan lese mer om arrangementet her.