Dagen før dagen ble det litt av en begivenhetsrik dag i Kautokeino, et opplegg som viste at Arctic Race of Norway er noe langt mer enn et internasjonalt sykkelritt.

Det ble blant annet rigget for et interessant idrettseminar på Diehtosiida, med flere store idrettsprofiler og tilbakeblikk på lange karrierer i toppen. Det lokale engasjementet varmet skikkelig. Omlag 50 hadde møtt frem for å overvære seminaret, som bar navnet Fra drøm til virkelighet. Aleksander Johansen ledet en sofaprat med ble veldig nær og ærlig.

Kautokeinos egen kombinerthelt gjennom mange år, Håvard Klemetsen, og fotballprofil Tom Høgli var på plass med sine erfaringer og kunnskaper. Foto: Johan Mathis Gaup

Det lokale er viktig

Håvard Klemetsen, med gull i OL, VM og NM har en lang karriere bak seg og er nå tilknyttet Olympiatoppen. Tom Høgli har 16 år bak seg som profesjonell spiller, vært utenlandsproff og representert Norges landslag i 49 kamper.

Begge to trakk fram barndomsårene i lokale klubber og en trygt miljø som veldig viktige for resten av karrieren.

Felles for begge disse er en litt kronglete vei til toppen. De kom med eksempler på nedturer og oppturer, og jobben som ble gjort for å bli bedre og komme deg gjennom berg- og dalbaner.

Høgli påpekte at suksess kan måles på så mange måter, og ga eksempel på dette gjennom seg sjøl da han la opp som 35-åring, med skader og lei av fotballen. Hans kamerat koste seg med fotballen på langt lavere nivå i systemet. Dermed tvinger det seg frem et spørsmål hvem som egentlig hadde lyktes. En historie til ettertanke for mange.

Hardt arbeid

Selv om begge fortalte at det var viktig å trives med det man gjør som ung og ha et trygt og godt miljø, forsikret de at det etterhvert krevdes hardt arbeid for å lykkes.

Håvard Klemetsen fortalte om nedturen han fikk som 28-åring, da han ble utelatt fra landslaget.

– Man hadde for mye selvtillit og et galt bilde av seg sjøl og trudde man kunne alt. Jeg tok meg selv i nakken og økte kvaliteten på det jeg gjorde 20 prosent. Da jeg kom tilbake to år senere, kunne jeg kalle meg toppidrettsutøver, forteller Klemetsen.

Møtet mellom idrettslegender fra bygda. Isak Ole Hætta og Joar Eira Rasdal, som Håvard Klemetsen (t.h) hyllet som sitt største forbilde  Foto: Johan Mathis Gaup

Møtet mellom legender

Seminaret i regi av Arctic Race og og Olympiatoppen Nord-Norge skapte god stemning. Blant annet ble det et hyggelig og rørende møte mellom idrettslegender fra Kautokeino, nemlig Isak Ole Hætta, Joar Eira Rasdal og Håvard Klemetsen. De tre vet hvor viktig trygge rammer for aktiviteten var i oppveksten.

Varaordfører Isak Ole Hætta har en lang og imponerende karriere bak seg som spiller og trener i fotball, blant annet i Strømsgodset og Alta IF. Allsidighet var imidlertid nøkkelen i bygda, sommer som vinter.

Gode eksempler på dette er netopp Håvard Klemetsen og Joar Eira Rasdal, som begge var habile hoppere, kombinertløpere og fotballspillere.

Håvard kunne følge i sporene til Joar.

– Han var mitt største forbilde, fastslo Klemetsen overfor Eira Rasdal, som var utsatt for en trafikkulykke i voksen alder. Før den tid var han en meget habil spiller for Alta IF og moderklubben, i tillegg til sterke resultater gjennom mange år i hopp og kombinert.

Visjoner for damefotball

Jonas Johansen, sportslig leder i TIL 2020, fortalte om de muligheter som finnes for jenter og kvinner som vil satse på fotball i landsdelen. Jonas er også personlig trener for Isak Hansen Aarøen, som til daglig spiller i Manchester United.

Jonas inviterer unge fotballspillere og lokale trenere til gratis fotballskole på banen i Kautokeino. Et populært tiltak.

Både ordfører Hans Isak Olsen og varaordfører Isak Ole Hætta på seminar med skitrener Isak Morten Hætta i midten  Foto: Johan Mathis Gaup
Tidligere TIL-profil og Alta IF-spiller Jonas Johansen har store vyer for damefotballen i Tromsø. Foto: Johan Mathis Gaup

Målrik legendekamp

Kampen mellom Kautokeinos legender og Nordlys-legender endte 5-3, etter 2–2 ved pause. Hele 250 publikummere var på tribunen – og en god speaker og musikk skapte en flott ramme rundt showkampen.

Det ble en underholdende kamp med tidligere helter som Hans Nordby, Roy Arild Rasmussen og Tom Høgli for Nordlys og målscorer Nippa, Håvard Klemetsen og Per Oddvar «Piero» Holmen for hjemmelaget. Det skulle ikke mangle på nettkjenninger.

Kampen om vidda pleide å være en uforsonlig knokkelkamp mellom Kautokeino og Nordlys. Litt prestisje var det også onsdag, men først og fremst var det gode fotballvenner som laget skikkelig show. Foto: Johan Mathis Gaup

Også trener Isak Ole Hætta byttet seg selv inn på tampen av kampen. Lagene var jevne i første omgang, det det sto 2-2 til pausen. Utover i andre omgang tok staminaen til Nordlys slutt, og med tre mål av toppscorer Nippa, endte kampen med seier til de grønne legender.

Målene til Kautokeino ble scoret av Nils Johan «Ginola» Eira, Håvard «flying eagle» Klemetsen og Nils Erik «Nippa» Oskal med hele tre nettkjenninger. Målene til Nordlys ble scoret av Hans Nordby, Aslak MIkkel Bals og Nils Mikal Bueng.

Mannen med kanskje best spenst, Håvard Klemetsen, gikk opp på corner og headet ballen i mål. Han snudde dermed kampen etter perfekt slått corner fra «Ginola» Foto: Proffen foto
Tidenes målscorer, Per Oddvar Holmen, bøttet inn mål i sine velmaktsdager. Det ble overlatt til andre onsdag kveld. Foto: Proffen Foto

Konsert med varm mat

Samisk Musikkfestival inviterte om ettermiddagen til en trivelig time med produsent Bernt Mikkel Haglund, årets BlimE-artist Ánde Gaup og Dimitri Joavku-koret.

Her kunne man også ta del i kunstverket til Kautokeinos egen feirete kunstner Máret Ánne Sara.

I tillegg skulle det også markeres at fotballbanen har fått flomlys. Nordlys rein serverte varm mat til publikum på konserten, sponset av Sparebankstiftelsen og Kautokeino kommune.

Det ble en særdeles hyggelig dag og en herlig oppvarming til starten på sykkelrittet torsdag klokken 14.

Omlag 100 mennesker møtte opp på familiekonserten på torget i et øsende regnvær, og fikk oppleve Dimitri Joavku som her og andre artister, og samtidig fylt opp magen med snadder fra Nordlys Rein. Foto: Johan Mathis Gaup