Mannen i 20-årene opprinnelig fra Kautokeino som er siktet for drap i Sverige er for tiden varetektsfengslet mens etterforskningen pågår. Ifølge kammaråklagare (påtaleansvarlig, red. anm) Andreas Nyberg ved påtalemyndigheten i Umeå har man fått medhold i å varetektsfengsle mannen fram til 23. november, mens etterforskningen pågår.

– Vi vet ikke om vi kommer til å klare å rekke alt til 23. november eller om vi behøver ytterligere forlengelse av fengslingen. Han er «häktet» (pågrepet og siktet, red. anm) for drap. Saken etterforskes som drap eller mord, sier Nyberg til Altaposten.

Mord er den svenske ekvivalenten til overlagt drap.

– For tiden innhenter vi tekniske bevis og gjør tekniske analyser av blant annet mobiltelefoner og annet som er beslaglagt. Vi har også flere personer som skal avhøres, både de involverte samt andre vitner, sier Nyberg. Etter hva Altaposten kjenner til skal en mann fra Kvænangen i Troms også ha vært mistenkt i forbindelse med drapet, men han er sluppet fri.

Hadde skader

Ifølge den svenske avisa Norran skal den siktede mannen fra Kautokeino, som sitter fengslet i Sverige for drap på en mann i begynnelsen av tjueårene, selv ha hatt skader etter drapet. Drapet skjedde på torget i Skellefteå rett over midnatt 9. oktober.

Kautokeino-mannen skal ha stukket mannen med kniv, slik at han ble påført dødelige skader. Kautokeino-mannen ble pågrepet søndag morgen. Da med store bandasjer rundt høyre hånd. Han nektet da straffeskyld, ifølge den svenske avisa.

Ransforsøk?

Politiets teori er at mannen fra Kautokeino ble forsøkt ranet av den drepte og hans venner, to kvinner og en mann, alle mellom 18 og 20 år gamle:

– Nordmannen dro fra Norge til Sverige. Han traff en kamerat utenfor Umeå, og siden bestemmer de seg for å dra til Skellefteå for å treffe en eller flere personer, for at de skal kjøpe en vare fra dem. Da skal nordmannen ha hatt med seg en større sum penger. Pengene er for å betale for denne varen, sier Nyberg.

Han vil ikke si hvilken vare politiet mistenker at det er snakk om, men ifølge den avisa Norran har det vært snakk om en narkotikahandel.

De tre personene som skulle selge «varen» til nordmannen hadde til hensikt å rane mannen:

– Folkene som nordmannen og hans kamerat treffer i Skellefteå antar vi hadde til hensikt å ta pengene fra nordmannen. I den sammenheng anvender nordmannen kniv mot en av personene, og denne personen omkommer.

Nyberg forteller at mannen fra Kautokeino, som de siste årene har bodd i Sverige, ikke innrømmer straffskyld.

I en pressemelding sendt ut i etterkant av drapet fremgår det at det opprinnelig var to mistenkte til drapet, nordmannen og hans kamerat.

– Har det tungt

Ifølge mannens advokat Jens Nystrøm fra advokatfirmaet JN Advokatbyrå AB i Skellefteå nekter Kautokeino-mannen straffskyld:

– Han har det naturligvis tungt psykisk, sier Nystrøm, som forteller at mannen nekter straffeskyld.

– Svenske aviser skriver at min klient og de tre andre han var sammen med da dette skjedde skal ha ranet en person. Men min klient sier tvert imot at det er han som er blitt ranet og at han har handlet i nødverge for å berge livet sitt, sier Nystrøm.

– Hadde offeret kniv eller andre våpen på seg?

– Det vet jeg ikke, men min klient ble angrepet hardt, sier advokaten som ikke vet om offeret og hans klient kjente hverandre fra før. Han kan heller ikke si noe om hvorfor hans klient befant seg i Sverige.

– Har han kontakt med familien?

– Han har ikke hatt direkte kontakt med familien, og det er også tungt for han, sier Nystrøm.

Påtalemyndighetene har fått tid på seg til 24. november med å ta ut tiltale.

– Det kan hende etterforskningen viser at det ikke er grunnlag for tiltale, men blir det tiltale vil rettssaken starte to uker etter at tiltalen er satt, sier advokaten.

SKJEDDE HER: Torget der drapet fant sted ligger øst i Skellefteå. Her skal de to nordmennene ha møtt de fire svenske ungdommene, med mål å gjennomføre en narkohandel. Foto: Google maps