Overlege ved seksjon for blodsykdommer ved UNN, Anders Vik, sier til Altaposten at en viktig årsak til at kreftmedisiner er dyre er at det ligger stor og langvarig forskningsinnsats bak medikamentene.

Maksimalpris

– I Norge har vi et system for å fastsette maksimalpris på legemidler. Prisen settes ut i fra gjennomsnittsprisen av de tre landene i Nord-Europa som har lavest pris, sier Elisabeth Bryn, avdelingsdirektør i Statens legemiddelverk til E24.

Bryn sier videre til E-avisa at kombinasjonen av hvor mye det koster å utvikle medikamentet, antall pasienter og forventet betalingsvillighet, avgjør prisen som legemiddelprodusenten setter.

– Derfor er medisiner til sjeldne sykdommer veldig dyre, forklarer avdelingsdirektøren.

Trenger kapitalsterke aktører

Anders Vik ved UNN sier at inntjening trolig er en viktig faktor for innovasjon og utvikling av nye legemidler.

– Men uten forskere som brenner for å få mer kunnskap om mekanismer ved kreftutvikling ville vi ikke fått nye medikamenter. I en del tilfeller har også medikamenter utspring fra mindre forskningsmiljø, som ikke er del av de store legemiddelfirmaene. Kostnadene med utprøving i stor skala, som er nødvendig for å få godkjent nye medikamenter av legemiddelmyndighetene, er imidlertid så høye at det er i praksis synes å være omtrent umulig å kunne finansiere dette uten en kapitalsterk legemiddelindustri, sier Vik.

Han er klar på at tilsyn fra legemiddelmyndighetene og nøye dokumentasjon av resultater er svært viktige kontrollmekanismer i dette systemet.