Nuortamielli barnehage fikk medhold i sin klage til Fylkesmannen. Det meste i kommunens regnestykke var feil.

– Dette var som forventet og vi avventer nå kommunens nye beregning, sier Håkon Hansen i Nuortamielli barnehage.

Uenighet i mange år

Altaposten har tidligere omtalt uenigheten mellom Nuortamielli barnehage og Kautokeino kommune. Den er nå avgjort av Fylkesmannen, som gir kommunen strykkarakter for saksbehandlingen av kommunalt driftstilskudd til den private barnehagen. Uenigheten har dreid seg om beregningsgrunnlaget for å måten å regne ut tilskuddet på, der barnehagen mener kommunen har holdt tilbake flere millioner kroner i driftstilskudd.

Rådmannen i Kautokeino, Kent Valio, har blitt bedt om å kommentere saken, men han henviser til avdelingsleder Britt Ørnebakk i Kautokeino kommune. Hun sier vedtaket fra Fylkesmannen gjelder de beregningene kommunen allerede har gjort på nytt.

– De vi sendte ut for et par uker siden.  Vedtak om sats for kommende år foreligger i oktober/november, vedtak om tilskudd foreligger i januar når barnetallene i de private barnehagene er mottatt i kommunen, svarer Britt Ørnebakk.

Manglende dokumentasjon

Fylkesmannen har opphevet vedtaket om kommunalt tilskudd til Nuortamielli barnehage for årene 2011 - 2014. Det betyr at Kautokeino kommune må gå gjennom hele saken på nytt og beregne tilskuddene slik Fylkesmannen mener er riktig. Nuortamielli barnehage hadde opprinnelig klaget på måten tilskuddet er beregnet på. Fylkesmannen gir barnehagen rett, til tross for at Kautokeino kommune ved oversendelse av saken til Fylkesmannen står på sitt og mener de ikke har gjort feil i saksbehandlingen. Barnehagens advokat mener kommunen har holdt tilbake seks millioner kroner for perioden 2011 til 2014.

Kautokeino kommune har på sin side hevdet overfor Fylkesmannen at de opprettholder sitt vedtak om ikke å kreve tilbake det de mener er for mye utbetalt tilskudd.

I vedtaket fra Fylkesmannen datert 26.september, skriver seniorrådgiver Liv Hanne Huru at Fylkesmannen ikke har mottatt noen dokumentasjon fra Kautokeino kommune som viser at det er gjort beregninger av tilskuddssatsene for de årene Nuortamielli har klaget over. Dermed har kommunen heller ikke oppfylt plikten til å fatte vedtak om driftstilskudd for 2011, 2012, 2013 og 2014, slik forskrift om likeverdig behandling ved tildeling av offentlige tilskudd tilsier..

Forvaltningsloven

I vedtaksbrevet fra Fylkesmannen oppsummerer saksbehandleren at "Kautokeino kommune har beregnet tilskuddssatsene til private barnehager feil i årene 2011, 2012, 2013 og 2014. De feil som Fylkesmannen har avdekket medfører at beregnet driftstilskudd til private barnehager blir for lavt." Fylkesmannen kritiserer Kautokeino kommune for ikke å ha gjort klart for den private barnehagen hvordan de har kommet fram til sin beregning. "Regneark og regnskap uten forklaring på hvorfor kostnader er tatt med, trukket fra eller lagt til gir ikke god nok forklaring på hva kommunen har gjort i beregningen av tilskuddssatser". Dette er ifølge Fylkesmannen saksbehandlingsfeil.

Advokaten til Nuortamielli barnehage hevder kommunen bryter forvaltningsloven når de ikke svarer på, eller får innsyn i dokumentene for beregning av tilskudd. Til dette skriver Fylkesmannen.

– At kommunen ikke har svart på innsynsbegjæring har også vært sak hos Sivilombudsmannen. Forklaringen til kommunen er at de har stor arbeidsmengde.

Fylkesmannen slår fast at forvaltningslovens § 18 gir en part rett til innsyn og § 11 a første ledd sier noe om saksbehandlingstiden.

–  Skyldes forsinkelsen eller mangel på svar at saken har vært lagt til side uten rimelig grunn, harmonerer det dårlig med kravet i § 11 a", kommenterer Fylkesmannen. Som slår fast at selv om kommunen har stor arbeidsmengde, er det urimelig at de skal bruke seks måneder på å behandle en hevendelse fra en barnehageeier hvor de ber om å få utlevert dokumenter i forbindelse med utbetaling av tilskudd.