Leder for avdelingen for samfunnsfutvikling Oddvar Konst hadde en klar oppfordring til mellom 40 og 50 frammøtte på folkemøtet på Saga skole denne uka:

– Kom med innspill. La oss få på plass en god kommuneplan med boligområder og tilpasset infrastruktur. Da blir det enkelt for oss å være en JA-kommune.

Han fikk øyeblikkelig respons i det pågende gruppearbeidet som var inndelt geografisk med ett Rasbotn-, ett Saga- og ett Tverrelvdalen-bord.

– Her er det plass til utrolig mange flere boliger enn det som er lagt inn i gjeldende arealplan, var den samstemte tilbakemeldingen fra Dalen-bordet,  hvor en oppfordring var å utvide Kvitberget- og Svenbakken/Falsen-feltet inn på Fefo-grunn og høyere opp i lisiden.

I arealplanen er det satt av 15 tomter i Kvitberget og 70 på Svenbakken/Falsen. En utvidelse av feltene har fått tommelen opp fra sentrale politikere i planutvalget som Otto Aas (SV) og Odd Erling Mikalsen (Frp). Under gruppearbeidet ble pekt på at det ville være relativt uproblematisk å kunne utvide feltene, slik at de kunne gi mellom 100 til  200 eneboligtomter i de utpekte områdene. I jordbruksbygda Tverrelvdalen er det også greit å vite at en utvidelse ikke vil være i nærheten av å legge beslag på dyrkbar mark, eller areal som har noen som helst jordbruksverdi.

Tok signalet

Under oppsummeringen på slutten av folkemøtet lovet fagleder for areaelplan i Alta kommune,  Hallgeir Strifeldt, at han og kommunen hadde fått med seg innspillet.

– Vi har startet med å realisere begge feltene. Kvitberget er vi bare en klagesak unna  å ha en ferdig reguleringsplan for 17 boliger. Svenbakken/Falsen er vi lengre unna, men har nylig startet opp arbeidet med å få inn nye data på grunnforholdene. Når det gjelder innspillet om utvidelse av feltene tar vi det med inn i den videre prosessen med rulleringen av arealplanen. Alle innspill registreres og blir en del av de vurderingene som arbeidsgruppene skal gjøre fram mot neste høst når vi forhåpentligvis kan ha et forslag til ny arealplan ferdig og klart til en omfattende høringsrunde, med blant annet nye folkemøter, klargjorde Strifeldt.

Bolig-fokus

Økt boligtilgang var også et viktig fokus på Rafsbotn-bordet. Her fikk Rafsbotn-bonde og leder i Alta bondelag, Lasse Johnsen, full aksept for at landbruket må skjermes for framtidig boligbygging. Det ble spilt inn en rekke potensielle mindre boligområder som ikke ville komme i konflikt med forutsetningen om å holde seg unna landbruksjord. Ett av de mer spenstige innspillene var å veksle inn deler av areal satt av til fritidsbebyggelse i Rafsbotnlia til ordinære boliger. Med vei, vann og kloakk inn i området kunne det bli rimelige alternativ for førstegangsetablerne.

Også på Saga-bordet kom det et klart signal om at landbruket måtte skjermes. Det ble påpekt at dette er et av Altas mest intensive utbygde boligområder, og at mye likevel fungerer bra i Saga likevel. Utfordringen er at infrastruktur som skole og barnehage må bygges opp for å takle  en sterk økning i unge familier og økt barnetall. Mange var også svært opptatt av at det ble jobbet med gode løsninger for trafikken. Oppfordringen var i tillegg til få på plass raske og enkle «snarveier» forbehold myke trafikanter, som også måtte sikres ved at de ble atskilt fra biler og normal trafikk med gang- og sykkelveier.

Godt fornøyd

Fra avdelingen for samfunnsutvikling var en både imponert og glad for både et solid oppmøte, og engasjementet under folkemøtet.

– Vi har hatt jevnt bra oppmøte på alle åtte folkemøtene om arealplanen. Her var det mellom 30 og 40 frammøtte pluss oss fra kommuneadministrasjon og politikere. Flest vanlige folk var det nok på folkemøtet i Øvre Alta/Eiby, men vi var også veldig godt fornøyd med at vi fikk mange på møte i Kviby hvor ytterdistriktene var tema. Folkelig engasjement er utrolig viktig for at vi skal ende opp med en god plan, sier Oddvar Konst i Alta kommune.