Det sier lederen av planutvalget i Kautokeino, Hans Ole Eira, som synes planutvalget må klare å gjøre vedtak i en sak og ikke bare utsette og trøtte ut søkerne.

Ønsket dispensasjon

Saken er kort fortalt at Sara Beate Eira Persson og mannen Martin Persson har søkt dispensasjon fra en reguleringsplan for å få bygge hus på sin egen tomt. Da planutvalget behandlet saken i begynnelsen av januar mente Hans Ole Eira at han kunne oppfattes som inhabil, fordi han er i familie med en av søkerne.

Eira som representerer Flyttsamelista, sier Sara Beate Eira Persson og mannen ikke har fått en ordentlig behandling av sin søknad om dispensasjon for å få bygge et tilbygg som bolig ved siden av sitt næringsbygg i kommunen.

Altaposten har forsøkt å få en kommentar fra Sara Beate Eira Persson til behandlingen i planutvalget, men Eira Persson har ikke svart på vår henvendelse.

Ikke etter loven

– Da saken ble behandlet var jeg usikker på om jeg var inhabil og innkalte derfor vararepresentant. Nå har jeg fått avklart at jeg ikke er inhabil etter norsk lov, verken første eller andre ledd, så selv om jeg er Sara Beates onkel har jeg ikke sosialt samarbeid eller på annen måte kan anses som inhabil. Så til vedtaket som ble gjort i planutvalget, der ble saken utsatt og søkerne ble bedt om å sette i gang en reguleringsprosess. Hvis de starter en reguleringsprosess og den endrer områdets status, så trenger de ikke dispensasjon, det første vedtaket er derfor vanskelig å skjønne, sier planutvalgslederen.

Kommuneadministrasjonen innstiller på fortsatt avslag for dispensasjonssøknaden og begrunner det med at det bør lages en egen reguleringsplan for hele området, der det er tatt hensyn til andre interessenter i området. I sakspapirene står det at det er Samisk videregående skole og reindriftsskole og Beaivvas Sami teater.

Skal behandles

-–Så nå ønsker du å skjære gjennom og gi dispensasjon?

– Vi må få et ordentlig vedtak. Folk skal ikke trenge å vente i årevis på et enkelt vedtak. Jeg registrerer at saken ikke kommer i mål og at søker irriterer seg over det. Derfor ser jeg meg nødt til å stille opp selv i møtet onsdag. Jeg kan som planutvalgets leder ikke gå god for en slik behandling av søknader, sier Hans Ole Eira.

Han gjør oppmerksom på at han har gått nøye gjennom saken og har et forslag til vedtak klart til møtet i morgen.

– Det skal jeg ha som planutvalgets leder og søkere skal ha sine søknader behandlet skikkelig, ikke bare få dem utsatt. Jeg vil også be administrasjonen forklare hvorfor innspill fra styrene til samisk videregående skole og Beaivvas er tatt med i disse sakspapirene. De uttalelsene som ligger ved synes å være uvedkommende for det søkerne har søkt om, sier Hans Ole Eira til avisa.