– Det blir skikkelig heftig. Jeg kan ikke huske å ha sett så heftig vær der oppe før, og jeg har jobbet i denne bransjen i 40 år.

Det sier meteorologen til VG søndag formiddag.

Han snakker om været som ventes i Nord-Norge mandag.

– Det som skjer er ekstremt, sier han.

Akkurat nå, søndag formiddag, er det riktig nok noe avtagende i vind. Det er relativt kjølig med snø, hagl og lokal torden. Men i løpet av kvelden brygger det opp til nytt regnvær.

– Og i morgen skjer det enda verre ting. Da vil stormen forsterke seg ytterligere, sier Hansen.

Et veldig kraftig lavtrykk slår inn over vestlige deler av Lofoten på formiddagen som sterk storm. Deretter brer det seg oppover Vesterålen, videre til Troms og Nordkapp på kvelden. Og vinden blir enda kraftigere. Vi snakker orkan.

– Nær lavtrykkssenteret øker vinden til orkan styrke allerede tidligere på dagen, sier Hansen.

Langs kysten kan vindkastene nå opp mot 50 meter i sekundet. I Midt-Troms ventes det vindstyrke opp mot 31 både på Finnsnes, i Sørreisa og på Bardufoss i løpet av dagen mandag.

Har du bilder eller video av uværet? Last opp her og del med våre lesere.

– Kan være farlig

Han forklarer at normalt treffer orkaner i et mindre området. Det som gjør det så spesielt denne gangen er at det brer seg over et mye større område.

Samtidig er det ventet ekstremt høye bølger.

– Jeg kan ikke huske å ha sett så høye bølger utenfor kysten av Troms noen gang, Det blir opp mot 15 meter høye bølger. Slikt ser vi normalt ikke i Nordsjøen en gang.

Disse bølgene vil så inn over Vesterålen, Troms og Finnmark. Når man samtidig vet at forskjellen på flo og fjær i disse områdene normalt er opp mot tre meter og det svært lave luftrykket vil kunne gi en halvmeter ekstra høy flo blir det alvor.

– Tilfeldigvis kommer stormen og floen samtidig. Da kan vi få over fire meter over normalnivå, og da vil bølgene kunne slå inn over områder som normalt er beskyttet av holmer og skjær, opplyser meteorologen, og legger til:

– Det er kanskje det verste. Det ser ille ut. Det kan være farlig.

Hans oppfordring er klokkeklar:

– Alle som har naust og båter må virkelig nå forsøke å få beskyttet disse mest mulig.

Fylkesvei 888 ved Mehamn er stengt. Bildet som er fra Statens vegvesens webkamera viser at bommen var nede klokken 09.44. Foto: Statens vegvesen

Såpeglatt

Litt lenger sør i Nord-Norge har flere fjelloverganger, blant annet Saltfjellet og Beiarfjellet åpnet for fri ferdsel søndag morgen.

Det meldes likevel om glatte veier og snøfokk flere steder nord i landet. Også i Trøndelag skaper været utfordringer for bilistene. Adresseavisen skriver at det er «såpeglatt flere steder»

Også fergesamband blir rammet av dårlig vær. Vegtrafikksentralen i nord skriver at Stangnes-Sørrollnes blir innstilt fra kl. 17.45 søndag, og ut kvelden. De utelukker heller ikke at sambandet vil være stengt mandag.

Trafikkoperatør Brita Bjerkli hos Statens vegvesen sier til NRK at det kan bli en travel dag for dem. Hun anbefaler de som skal ut på veien om å følge med på veivesenet sine nettsider for oppdateringer på alle veier landet rundt.