Altas befolkning fortsetter å vokse og uten sykehus i Finnmarks største by er presset på legevakta enormt.

– Det er mye hjerteinfarkt, traumepasienter, ulykkeskader og en del psykiatri. Vi får også mange barn inn, og etter jul har vi hatt veldig mange småbarn som har vært veldig syke, som følge av RS-viruset. Foreldrene er naturlig nok veldig bekymret og mange av dem svært oppskaket når barnet deres ikke får nok luft, sier akuttsykepleier, Hege Holmgren.

Holmgren jobber ved legevakta i Alta og hun bekrefter at antall akuttilfeller har økt enormt siden hun begynte i jobben for 16 år siden. Likevel må èn sykepleier ha ansvaret alene på natta, mens vakthavende lege ligger hjemme og sover og må ringes opp ved behov. Legevakta kan også få hjelp fra sykestua hvis situasjonen spisser seg til, men dette er aldri noe man kan ta for gitt.

– Du vet aldri om sykepleieren der borte kan komme fra, så det er alltid en viss usikkerhet, sier Holmgren.

Vold og trusler

For ett år siden jobbet Holmgren nattevakt i en periode. Det er ikke en situasjon hun drømmer seg tilbake til.

– Nå er jeg erfaren, men det er situasjoner hvor det er tøft å gå alene på nattevakt. Det er jo de mest alvorlige tilfellene som kommer inn om natta, sier og legger til  at med tanke på sykepleierens egen sikkerhet er det heller ikke behagelig å være alene på vakt.

– Det kommer inn mye rart på natta. Det kan være snakk om både trusler og vold.

Holmgren påpeker at det ikke bare er nettene som er utfordrende i Finnmarks største by.

– Presset på legevakta øker. Bemanninga burde helt klart vært styrket, ikke bare på natta, men også på dag og kveld. Jeg tenker at det heller ikke er forsvarlig å gå med bare to sykepleiere på dag og kveldsvakt, sier hun.

- IKKE LENGER ÅLREIT: Sykepleier Jenny Marie Rasmussen betakker seg for å gå nattevakt på legevakta. Foto: Arkiv Jarle Mjøen

Ikke lenger ålreit

Tidligere Ap-politiker, og en av de sterkeste stemmene for sykehus til Alta, Jenny Marie Rasmussen, jobber også ved legevakta. Hun bekrefter Holmgrens analyse av situasjonen.

– Alta fortsetter å vokse og akuttilfellene øker. På den forrige kveldsvakta min hadde vi to pasienter vi måtte sende med fly og en vi måtte sende med ambulanse. Og dette er ikke lenger spesielt, sier sykepleieren, som ikke lenger ønsker å ta nattevakter.

– Det er ikke lenger ålreit å gå alene på natta, fastslår hun.

Når man hører beskrivelsene til Holmgren og Rasmussen er det paradoksalt å vite at det ikke er mer enn ett år siden at legevakta i Alta fikk en egen sykepleier på natt. Tidligere måtte legevakta og sykestua dele på èn sykepleier, som måtte løpe mellom avdelingene. Etter at Jenny Marie inviterte Ap-politiker Ole Steinar Østlyngen til å bli med på en nattevakt (omtalt i Altaposten 16.desember 2013) hevder Rasmussen at det ble vei i vellinga for å få på plass en fast sykepleier på sykestua.

– Jeg vet at det ble satt i gang et arbeid i etterkant av at Ole Steinar var med på vakt, så den æra skal de få, men vi ser at dette ikke er nok. Presset bare fortsetter å øke, konstaterer Rasmussen.

På tide å løfte saken?

Hun mener det ikke er motvilje fra politikernes side at man verken har tilstedeværende lege eller flere sykepleiere på vakt.

– Alle ønsker at vi skal ha et best mulig tilbud. Spørsmålet er vel heller hvordan vi skal finansiere det. Kanskje vi må innse at vi må løfte finansieringsspørsmålet opp på et høyere nivå, når vi ser at trykket på tjenesten bare fortsetter å øke. Er det ikke rimelig at Staten burde tatt mer av regninga, spør hun.

For øyeblikket er det gode tider på legevakta.

– På grunn av ombyggina av helsesenteret er veggen mellom sykestua og legevakta stengt, og da blir det for lang vei å løpe mellom eller å frakte pasientene mellom. Derfor har vi en ekstra sykepleier på vakt. Det er en drøm, men det er bare midliertidig, sier Hege Holmgren, som mener dette på sikt må tvinge seg frem som en permanent løsning.

Krysser fingrene

Hun innrømmer at å være helsearbeider i en by med 20.000 innbyggere, uten sykehus, ikke alltid er like artig. Særlig ikke når værgudene ikke er på vår side.

– De gangene man går hjem fra jobb og man vet at alt er stengt og at de ikke kommer seg noen vei hvis de blir dårlige, det er ingen god følelse. Da krysser man fingerene og ber om at ingen blir alvorlig syke, sier hun.

JOBBER MED SAKEN: Kommuneoverlege i Alta, Frode Øvrejord, forstår frustrasjonen fra sykepleierne og sier at det jobbes med bedre bemanning. Foto: Arkiv Hanne Larsen

Sjefslegen bekrefter økt press

Kommuneoverlege Frode Øvrejord har full forståelse for frustrasjonen og han bekrefter at presset på legevakta er økende.

– Dette er noe vi jobber med, men ting tar tid. Planen er at når legevakta bygges ut skal det bygges et lite minihotellrom, med dusjmuligheter og soverom hvor legen kan sove. Men dette er fortsatt ikke vedtatt, så jeg kan ikke med sikkerhet si når det blir en realitet, sier Øvrejord.

– Jenny Marie Rasmussen mener politikerne bør legge sterkere press oppover i systemet for å få mer penger fra Staten til å drifte legevakta. Ikke minst all den tid vi ikke har sykehus. Er det en rimelig tanke?

– Det kan jeg ikke svare på her og nå. Det som uansett er sikkert er at presset på legevakta øker både dag og natt, og at vi jobber med å finne en løsning for å styrke tjenesten. Hvordan vi skal finansiere dette må vi komme tilbake til, sier kommuneoverlegen.