Musikeren og komponisten Johan Sara jr fra Maze gir straks ut sin ellevte plate i rekken. Denne gangen er det en utgivelse som tar for seg kystens mangfoldige lydkulisser.

– Det er ikke en plate i ren musikalsk forstand, men en utgivelse som kun inneholder lyder som blant annet er sjøfugl, havbrus, bølgeskvulp og roing med båt som jeg har tatt opp en rekke steder i fylket. Med andre ord; lyder som hører hjemme ved og på havet, sier Sara.

To års arbeid

Målet med utgivelsen er å ende opp med en trilogi som tar for seg kystens lyder fra Finnmark.

– Det har tatt to år å fullføre Cd-en som heter «Sea Sami, See» som betyr «Sjøsame, se». Den andre plata i serien skal det bli mer musikk på. Musikken skal bygges opp av lyder som jeg skal sample, med mer, sier den kreative multikunstneren.

Følger årstidene

Plata inneholder også kun ett spor.

– Den ene «låta» varer i cirka èn time. Den røde tråden i det hele er at man følger lyden av en person som ror en båt gjennom alle de fire årstidene, og slik sett så har den en slags dramaturgisk, dynamisk og progressiv utvikling, sier Sara som utdyper hvorfor han ville lage en CD fylt med lyder fra Finnmarkskysten.

– Konseptet er å speile sjøen og det samisk livet i Finnmark gjennom lydkulisser som har et kunstnerisk uttrykk – med et overhengende tema. Denne trilogien og prosjektet er en videreføring av «Transmisjons-trilogien» som jeg ga ut for noen år siden, som speilet den samiske verden på vidda eller indre del av Finnmark, sier kunstneren.

I 2011 ble han tildelt Edvardprisen for albumet «Transmission – Rievdadus», i åpen klasse.

Slippes i juli

Plateslippet skal skje 23. juli på Bugøynes.

– «Sea Sami, See» kan ikke fremføres live med musikere, men jeg vil at plata skal slippes først for salg på Bugøynes, som har en egen festival i år. Og i den forbindelse skal jeg også ha en egen konsert der litt senere samme uke. Da skal jeg «leke» med musikk fra A til Å. Det blir en opptreden som kommer til å bli 100 prosent improvisert med samples, gitarer og joik som jeg skaper der og da, sier han.

– Hvorfor en hel plate med bare lyder fra kysten?

– Dette er ikke en CD man setter i spilleren hvis man vil høre tradisjonell musikk, men den kan brukes i ulike sammenhenger når man vil søke etter, eller høre kystens mangfoldige lyder som vi har i dette flotte fylket. Et veldig spennende prosjekt som jeg gleder meg til å utvide med to plater, sier Sara.