Statens vegvesen er i gang med sin årlige kontroll på bruk av belte – i buss. Sikkerheten skal komme først, om ikke kan det koste deg dyrt.

Sjåførene Edvard Einaren og Stig Hansen poengterer hvor viktig det er å bruke belte, ikke minst i buss.

– Bruker man ikke sikkerhetsbelte kan det i verste fall gå utover liv og helse, sier lærlingen Edvard Einaren.

Han fortsetter:

– Men samtidig, om ungene fester seg idèt man kontrollerer, men løsner beltene når vi har gått forbi, er det jo ingenting vi kan gjøre.

Hvem har ansvaret?

Kontrollene vil denne uka foregå i Nord-Norges byer og tettsteder. Bussjåførene i Alta håper kontrollkampanjen vil gjøre busspassasjerer oppmerksomme på alvoret i å ruste seg med belte når man tar buss.

Bybussene med sine ståplasser må ikke sertifiseres med sikkerhetsbelter, men de resterende bussenhetene skal ha fungerende belter på plass.

Ansvaret for bruk av belte bærer hovedsakelig busspassasjerene selv – bussjåførens jobb handler kun om å gjøre de reisende oppmerksomme på at de må bruke belte.

Er det barn under 15 år i bussen skal sjåføren forsikre seg om at alle er festet før han kjører videre. Gjennomføres ikke denne rutinesjekken, kan sjåføren bli bøtelagt. Men fra høsten av vil også passasjerer uten belte måtte betale et gebyr på 1500 kroner.

Håper på holdningsendring

Stig Hansen håper derfor at det blir en holdningsendring blant de som benytter seg av busstilbudet. Den årlige kontrollens formål er å være forebyggende for ulykker. I forhold til tidligere år tror bussjåføren at folk er blitt flinkere til å bruke belte. Likevel er det ikke til å feie under teppet at det finnes flere eksempler på situasjoner hvor det har gått galt. Passasjerer som ikke har festet sikkerhetsbeltet har fått alvorlige skader.

– Pass på hverandre

Bjørn Johansen i Statens vegvesen gjør oppmerksom på at alle bærer et felles ansvar om å passe på hverandre.

– Om sidemannen sitter uten belte er både jeg, sidemannen og de nærmeste rundt oss i bussen utsatt for fare, påpeker han.

– Sikkerheten er jo selvfølgelig viktigst. Et liv kan ikke erstattes, avslutter Hansen.