Han hiver en brannfakkel inn i debatten. Berg peker på at sykefraværet i helse og sosial er hovedgrunnen til skrekktallene som er lagt fram for de tre første kvartalene i 2017.

– Mitt spørsmål er om vi har presset og effektivisert så hardt at de ansatte ender opp som syk?

Berg påpeker årsaker som lite personell på jobb som utløser dyr overtid og behov for flere hender. Samt vakante stillinger som ikke er besatt.

–  Alle kvartalsrapportene har hatt samme budskap. Underskuddet har økt med 15 millionner kroner hvert kvaral og er nå estimert til 47 millioner kroner. Høyt sykefravær, store utgifter til vikarer og bruk av vikarbyrå er hovedårsaken.

– Ingen tar tak

Frp-politikeren var i forrige periode i hovedutvalget for næring, drift og miljø. Den gang var han fortvilt over overforbruket i helse og sosial, hvor han nå sitter.

– Det er nesten flaut å se beslutningsvegringen politisk ledelse har vist det siste halvåret etter at rådmannen satte på bremsene. Her sitter de med frikjøpte ledere som for lengst burde tatt tak i problemene. Det virker som det er lettest å skylde på administrasjonen og glemme sitt eget ansvar for å følge opp vedtatte budsjett.

Sykt høyt fravær

Han etterlyster tiltak for å få ned et katastrofalt sykefravær som har vært helt opp mot 20 prosent på enkelte avdelinger og institusjoner. Fraværet er fortsatt høyt når ingen avdelinger er under 10 prosent, sier Frp-politikeren.

– Her må vi sette inn konkrete tiltak og spisse tiltakene inn mot enkeltavdelinger. Da kan vi måle effekten av tiltak opp mot resten av organisasjon. Verktøyet finnes kanskje i dag allerede gjennom samarbeidet med KS og nærværsteamet. I stedet favner dette teamet over hele helse- og omsorgsavdelingen, i tillegg til barnehagene. Det blir alt for lite konkret og vi får ingen effekt av nærværsteamet, sier Berg og legger til:

– Stygt å si det men det virker som noen er redd for å ta tak i ubehagelige prosesser i organisasjon. Med en slik unfalenhet fra administrasjon og politisk ledelse over tid, er jeg redd vi styrer rett i grøfta.

– Må ta ansvar

Ole Steinar Østlyngen i politisk ledelse sier at økonomien i Alta kommune er klart bedre enn da de røde-gule-grønne overtok etter de borgerlige.

– Det er egentlig underordnet at det er bedre. Vi skal levere en god kommuneøkonomi, og det er sterkt bekymringsfullt det som skjer innen helse og sosial. Jeg vil ikke være like kategorisk som Svein Berg med å si at skyhøyt sykefravær er hovedårsaken, men det er helt klart en del av forklaringingen.

– Hva er hele forklaringen?

– Vi laget et budsjett som både det politiske flertallet og administrasjonen var enig om. Det vi nå ser er at administrasjonen ikke har fulgt budsjettet. Derfor er overforbruket dramatisk høyt. Vi har spurt hvorfor budsjettet ikke er fulgt, men ikke fått noe godt svar. Vi kommer til å ta grep som sikrer at administrasjonen følger vedtatte budsjett.

– Hvilke grep?

– De konkrete grepene er ikke noe vi ønsker å ta ta i media. Media er ikke rett arena for det, sier Østlyngen.