– I dag kom jeg fra Altafjord Camping i Langfjordbotn og har brukt store deler av dagen for å besøke Sorrisniva ishotell, Trasti & Trine for å se på huskyer og en liten tur i Alta sentrum for å se på is-skulpturene til Borealist vinterfestival, forteller Kroaten Hrvoje Jurić.

Startet i Oslo

Det er nå litt over en måned siden han startet sin reise i Oslo. Men målet, Nordkapp, er det fortsatt over 200 kilometer igjen til.

– I morgen fortsetter jeg mot Skaidi, før jeg setter kursen mot Honningsvåg og Nordkapp, sier han.

Går alt etter planen vil han være fremme i Nordkapp på tirsdag. Da har han tilbakelagt nærmere 2.000 kilometer på sykkelsetet.

Lager reisebok

Det er ikke første gangen Jurić gjennomfører turen. Sist var sommeren 2013, og den gang helt fra Kroatia.

– Hva får deg til å gjøre noe slikt?

–  Jeg ønsker å samle mest mulig materiale fra Norge om hvordan folk lever bor her. Jeg holder nå på med min tredje bok om mine reiser, fordi jeg har lyst til å fortelle ekte historier fra ekte mennesker jeg møter på turen, forteller han.

Boka er han godt i gang med, og kommer ut i løpet av året. Kanskje til og med på Norsk.

Hvordan har turen vært så langt?

– Fantastisk! Jeg har opplevd så mye bra på veien; Først og fremst hvor åpne og hjelpsomme folk er. Det er hyggelig å se at folk er så gjestmilde, og turen og folkene jeg har møtt på underveis har gått over all over forventing.

Trosser vær og vind

Jurić forteller at han i gjennomsnitt bruker 10 timer på hver etappe.

– Det er klart det blir kaldt når man møter vind og er trøtt og sliten. Verst var det nok på Kvænangsfjellet. Der ble jeg stoppet av snøstorm. Jeg har nok aldri vært så redd for mitt eget liv som da stormen kom for fult, og det var bekmørkt over alt, avslutter han med.

For de som ønsker å følge reisen, har Hrvoje Jurić en egen reiseblogg med det fengende navnet «Veien tilbake til enden av verden».