Torsdag kunne megler Knut Storberget guide delegasjonene fraTroms og Finnmark til sammenslåing. I ett av punktene for avtalen heter det at ledelse for kulturetaten skal ledes fra Tromsø. Det er kulturlederen i Alta kommune, Tor Helge Reinsnes Moen, positiv til.

– Større og bedre fagmiljø

–  Jeg ser store fordeler for framtidens kulturutvikling i Alta, for det blir spennende å få være med i et enda større og sterke fagmiljø. Vi i Alta kommunes kultursektor samarbeider også allerede masse –  og er allerede innlemmet i flere kulturarbeidsprosjekt sammen med Tromsø. At kulturetatens ledelse skal styres derfra, er jeg er meget positiv til, sier Reinsnes Moen.

Han nevner eksempelvis et prosjekt for artistutvikling for unge i Tromsø kommune, som Alta også har fått ta del i.

– De har vært opptatt også å se nordover i noen prosjekter allerede, og således vil dette slå positivt ut for Alta, tror han.

– Nye prosjektmål

– I tillegg har vi i Alta Ungdommens hus (Huset) som nå kan begynne å måle seg med Tromsø sine mange store ungdomsprosjekter, som blant annet foregår på Tvibit, sier Reinsnes Moen.

Tvibit er et ungdomskulturhus og et produksjons- og kompetansesenter for bredde og profesjonelle innen musikk, ung kultur, helse, film og kreativ virksomhet.

– Alta museum har også ofte flere prosjekter med museet i Tromsø, og Aurora kino i Alta har sitt styre i Tromsø. Således samarbeider vi allerede på flere kulturplattformer sammen i den nye regionen. I Alta styrer vi også flere prosjekter alene, sier Reinsnes Moen.

Ett av disse er den kulturelle skulesekken (DKS) som er en nasjonal satsing som skal bidra til at alle skoleelever i Norge får møte profesjonell kunst og kultur av alle slag.

– Fylkeskommunene er ansvarlig for koordineringen regionalt, men kommunene har også hatt mulighet å utvikle egne program i DKS, og det har vi gjort i Alta.

Håper på ny Gigant-giv

Kulturlederen er dog ikke negativ til videre samarbeid med Vadsø og resten av Finnmark i framtiden.

– Det er selvsagt langt fra Tromsø til Øst-Finnmark, men vi skal alle samarbeide sammen i nord fremover, påpeker Reinsnes Moen, som nå håper Gigant får en ny giv.

Prosjektet som blant annet innebefatter en CD-innspilling av og med ungdommer, måtte i fjor si nei til en rekke ungdomsband og unge artister fra hele fylket etter at Finnmark fylkeskommune kuttet støtten.

– Finnmark fylkeskommune kuttet som kjent midlene til Gigant, og jeg tror og håper prosjektet får en ny start med større midler. Samtidig tror jeg vi vil få flere midler til kulturlivet i Alta i tiden som kommer, for det tror jeg helt klart vil bli utfallet, avrunder kulturlederen.