Blant årets 129 russeknuter til Alta-russen finner man russeknute 2.11: «Ta en shot hver gang de sier «Roxanne» i første vers og refreng av sangen «Roxanne» av The Police» Det tilsvarer ni shots på ett minutt.

Det advarer overlege ved Oslo universitetssykehus Merete Vevelstad mot å gjøre.

– Hvis en jente på 50 kilo drikker ni shots på ett, fem eller ti minutter for den skyld, vil hun få livstruende og behandlingskrevende alkoholforgiftning med promille over tre, sier Vevelstad.

Kort og greit er alkohol er et narkosemiddel. Drikker man litt blir man glad. Skal man drikke mye må man være på eller nær sykehus under full overvåkning.

– Er målet å drikke denne mengden shots bør du altså legge deg inn på sykehuset på forhånd, sier overlegen.

Mister vett og forstand

Vevelstad forklarer at midt mellom gledesrusen man får etter første shot og ulykkerspromillen forsvinner dømmekraften og hukommelsen.

– Gir man seg ikke på dette punktet begynner ting å gå virkelig galt. Når man kommer opp i  1 til 1,5 i promille forsvinner dømmekraften. Tar man eksempelet med jenten på 50 kilo er det snakk om tre shots før det blir for mye.

Skulle målet være å bli full, mener Vevelstad det er «lykkepromillen» som burde være målet. Da vil tilfredshet og selvtillit dominere alkoholrusen.

– Da er det snakk om en i promille. Det er maks to til tre shots for jenter, og fire for gutter. Lykkepromillen vedlikeholdes deretter med å drikke maks 1 alkoholenhet annenhver time for jenter og hver time for store gutter.

Flere farer forbundet med rus

Det heter at en ulykke kommer sjelden alene.

Ifølge Folkehelseinstituttet er mai måned er den måneden i året da det er høyest antall sykehusinnleggelser for skader blant 19-åringer. En studie av data fra Norsk Pasientregister viste videre at 19-åringer har flere skader enn litt yngre og litt eldre unge (henholdsvis 16- og 21-åringer), og at det er særlig omfanget av hodeskader som øker blant 19-åringer under russetiden.

Vevelstad forklarer at det for russ og alkoholrus i store trekk handler om tre momenter: Dødelig alkoholforgiftning, større fare for ulykker, og uønsket sex.

– Kommer man over «lykkepromillen» øker forekomsten av uønsket sex. Man husker ikke i ettertid hva man gjorde og tror kanskje at man har vært beveistløs fordi hukommelsen har vært nedsatt.

– Det ligger i russetradisjonen

Russepresident for Alta-russen, Rasmus Hagan, understreker at ingen skal måtte ta russeknuter dersom de ikke vil.

– For noen kan dette framstå som gruppepress, men det skal det ikke være. Vi oppfordrer til å ta de viktige knutene, sier han, og viser blant annet til knuten man får hvis man går med bøsse og samler inn penger til kreftsaken. Til spørsmål om hvorfor altarussen har diskutable drikke-knuter, sier han det handler om forventninger og tradisjon.

– Vi har sett på knutene og valgt å ta dem inn. Russen forventer russeknuter som er litt på kanten, slik at de får innfridd sine forventninger til russetiden. Dette er noe som henger igjen i tradisjonen, og som ligger i det å være russ, sier Hagan.

– Skal se på knuten

Det var altarussens knutesjef Embla Livesey som har fått inspirasjon fra tidligere russeknuter, hvor man hiver nedpå en shot til navnet Roxanne i første vers av låten. Da Altaposten forteller at 9 sprit-shoter på rad kan være livstruende mye alkohol, sier hun at det ikke trenger være alkohol i shotene.

– Det står i knuteloven at innholdet er udefinert. Om man velger shot med saft eller brus er likegyldig, poenget er å drikke noe hver gang de sier ordet i sangen, sier Livesey, De færreste av russen er gamle nok til å kjøpe og drikk sprit, så knutesjefen bekrefter at cider og vin - og alkoholfritt - naturligvis gjelder som innhold i shoten.

– Jeg har prøvd å ordne knuten slik at ingen skal føle seg verken utelukket eller presset, men nå skal jeg se på den, sier Livesey, som blant annet skal endre knuten slik at det tydelig framgår at det skal være en liten shot.

– Ingen skal føle seg presset. Det er ikke forskjell på knutene, fastholder knutesjefen.

Fakta om promille

  • 0,2: Øyets evne til å fokusere hurtig og omstille seg fra lys til mørke reduseres. Evnen til å gjøre kompliserte oppgaver svekkes, du blir anspent og litt varm.

  • 0,5: Evnen til å oppfatte situasjonen og reagere presist begynner å reduseres. Hemningene begynner å forsvinne.

  • 0,8: Nedsatt koordinasjonsevne og økt reaksjonstid. Hukommelse og kritisk sans svekkes.

  • 1,0: Oppmerksomhet og konsentrasjonsevne er svekket, begynnende tretthet, nedsatt balanse og bevegelsesevne. De fleste slutter å drikke på dette tidspunktet.

  • 1,5: Nedsatt bevegelsesevne, sløret tale. Man er full.

  • 2,0: Forgiftningssymptomer, ingen selvkontroll. Talevansker. Mange ser dobbelt.

  • 3,0: Ikke kontroll på urinblære, fare for bevisstløshet. Opplever ikke hva som skjer.

  • 3,5- 4,0: Bevisstløshet inntreffer. Redusert åndedrett. Stor fare for hjernelammelse og død.

  • 4,0: Få overlever så høy promille.

(Kilde: Sosial- og helsedirektoratet)

Merete Vevelstad Overlege, spesialist i klinisk farmakologi, rettstoksikolog Rettsmedisinske fag | Klinikk for laboratoriemedisin Seksjon for rettstoksikologisk fortolkning Oslo universitetssykehus – Ullevål Foto: Privat
INGEN SKAL FØLE SEG PRESSET: – Russen forventer russeknuter som er litt på kanten, slik at de får innfridd sine forventninger til russetiden, sier Russepresident for Alta-russen, Rasmus Hagan. Foto: Arne Hauge