– For meg har Finnmarkskollektivet alltid framstått som en suksessinstitusjon jeg har vært veldig stolt over å ha i vårt fylke. Siden opprettelsen på 1980-tallet kan jeg ikke huske å ha fått en eneste negativ tilbakemelding på faglig kvalitet eller manglende resultater. Tvert om har mitt inntrykk vært at institusjonen har levert gode tjenester, slår en ferierende fylkesordfører fast.

Alt håp ikke ute

Han og fylkeskommunen er en av eierne i stiftelsen bak Finnmarkskollektivet og forteller at behandlingsinstitusjonen har vært svært viktig for Finnmark.

– Når institusjonen nå for andre gang ikke får kontrakt med Helse Nord med begrunnelse i manglende faglig tilbud forundrer det meg. Jeg har ingen kompetanse til å kunne vurdere det faglige, men mange gode tilbakemeldinger fra fagmiljø og brukere over flere år gjør meg overrasket.

– Er det noe fylkeskommunen kan gjøre?

– Vi kan kun appellere til sentrale myndigheter om å se på alle sider av denne saken på nytt. Når Finnmarkskollektivet ikke melder oppbud denne uka tolker jeg det som et signal om at alt håp ikke er ute.

– Bare trist

Fylkesordføreren forteller til Altaposten at han oppfattet H/Frp-regjeringens kjøp av nye behandlingsplasser hos behandlingsinstitusjoner drevet av ideelle organisasjoner eller stiftelser som en redningsaksjon for blant annet Finnmarkskollektivet.

– Når tilbudet nå ikke er reddet, men tvert om står i fare for å bli lagt ned, er det bare trist for Finnmark. At behovet er stort og økende for et godt behandlingstilbud i Finnmark er vel alle enige om. Nå frykter jeg at det totale behandlingstilbudet blir dramtisk svekket. Samtidig mister vi  også et innarbeidet fagmiljø ut av fylke og jeg er forundret over at Helse Nord ikke synes å ta klare politiske signaler på alvor, sier fylkesordføreren.

Departementet inn?

Fra flere politiske hold blir det mer enn antydet at Helse Nord har bestemt seg for at Finnmarkskollektivet ikke skal ha en plass i rusbehandlingen i Nord-Norge.

– Helse Nord sier i sin pressemeldig at det er kort ventetid, men at de skal vurdere å lyse ut de 15 plassene de ikke tildelte  på nytt over sommeren. Synes dette bare bygger opp under opplevelsen av at Helse Nord ikke ønsker Finnmarkskollektivet på «markedet», sier Venstres Trine Noodt.

Helse Nord opplyser at per 31. mai var ventetiden på behandlingsplass for rus 52 dager i gjennomsnitt i Finnmark.

Helseminister Bent Høie vil kjøpe private plasser for å få ned ventetiden på rusbehandling. I dag står 1900 personer i Norge  i ventekø. En plass i offentlig rusomsorg koster i snitt mer enn dobbelt så mye som en privat plass, viser ny rapport bestilt av Helse- og omsorgsdepartementet.

– Departementet og Høie er spilt helt ut av Helse Nord, og jeg setter lit til at Høyre i Finnmark får ministeren til å reagere, slår Noodt fast.

Ikke ønske

Helse Nord sier i en kommentar at de ikke ønsker å legge ned Finnmarkskollektivet.

– Hadde de levert oss et tilbud etter de kriterier for pasientbehandling som er stilt, hadde de fått  tildelt behandlingsplasser. Det er kvaliteten i behandlingstilbudet som er viktigst for oss. Pasienter med rusproblemer får sin behandling i poliklinikker i Finnmarkssykehuset, på Finnmarksklinikken og i andre institusjoner vi har avtale med. I tillegg skal rustilbudet i Finnmarkssykehuset bygges videre ut de neste årene, forklare fagdirektør Randi Brendberg.

Fylkesordfører Runar Sjåstad. Foto: Lars Richard Olsen