Årets takseringsresultater viser en nedgang i tetthet av lirype og gjennomgående lav kyllingproduksjon på Finnmarkseiendommen, melder Fefo i en pressemelding.

Dagskvoter

Det betyr at det blir restriktive dagskvoter for alle jegere. Det blir dagskvoter på to liryper, pluss to fjellryper per jeger på hele Finnmarkseiendommen. Det er imidlertid enkelte unntak, blant annet i Kautokeino og Karasjok der det blir mulig å ta tre liryper.

I tillegg betyr det begrensninger i jakttrykket for jegere som er bosatt utenfor Finnmark.

Færre rypekull

Fefo ber også om at stamfugl spares, siden voksne ryper har bedre overlevelse enn kyllinger tidlig om høsten.

- Bestandsbildet de fleste jegere vil oppleve er færre rypekull sammenlignet med foregående år. Jegerne kan de fleste steder forvente å oppleve en overvekt av enkeltfugl, par og små kull. Selv om det generelle bestandsbildet er lave tettheter og dårlig produksjon, vil en del jegere oppleve områder med større kull og flere ryper», kommenterer utmarksforvalter Even Borthen Nilsen, etter takseringen i august. I 13 kommuner har de fulgt vanlige takseringstraseer på 475 kilometer.

Middels tetthet

På indre strøk viste takseringene middels tettheter, og en noe lav produksjon. Jegerne kan forvente lokalt store variasjoner i bestanden, heter det.

I kystnære områder i Vest-Finnmark viste takseringene lav tetthet av lirype og en lav produksjon. Også her viser resultatene lokale variasjoner i tetthet av rype. Den lave produksjonen gir en kraftig reduksjon i lirypebestanden i denne regionen, heter det i pressemeldingen fra Finnmarkseiendommen.