Mandag i 15.30-tiden ble en 12 år gammel jente utsatt for en ubehagelig opplevelse i Alta. Det forteller jentas far til Altaposten.

Etter å ha vært hos noen venninner etter skoletid, ruslet jenta hjemover, fra Gakori i retning Bossekop.

Hun valgte ruta under det nå nedlagte Nordlys hotell, hvor hun har gått mange ganger før. Her er det nylig etablert et mottak for enslige, mindreårige asylsøkere. Mottaket har nettopp kommet i drift.

Mottaksleder: Vi tar alle slike hendelser i lokalmiljøet på alvor. Les lengre ned i saken.

Politiet: Leter etter to menn med «arabisk utseende». Les lengre ned i saken.

Fulgte etter henne

Faren til jenta forteller:

– Idet hun gikk gjennom «tunnelen» under hotellet passerte hun to gutter, ifølge henne trolig 18-19 år gamle. De to guttene tok umiddelbart kontakt med henne, de snakket engelsk og spurte om de skulle være «friends». Vi har lært henne opp til å bare gå videre hvis noe slikt skjer. Men da hun gjorde dette, og bare gikk videre slik hun er lært opp til, så begynte de å følge etter henne.

ANTASTET: Her, i Moreneveien, ble den 12 år gamle jenta tatt igjen og antastet av to unge menn. Et vitne kom til stedet og fikk avbrutt den pågående episoden. Politiet ser svært alvorlig på hendelsen, og prioriterer saken. Foto: Tom Skoglund

Jenta gikk over E6 og forbi Coop Extra. De to guttene fulgte etter og gjorde verbale tilnærmelser.

– Heldigvis satt det en ung mann i en bil utenfor Coop. Han så det som foregikk, og registrerte at jenta mi var forferdelig ukomfortabel, at hun så både redd og plaget ut. Han gjorde ingenting der og da, men fulgte med situasjonen, forteller mannen.

Trakk i klærne hennes

Jenta fortsatte langs Bossekopveien før hun svingte inn Moreneveien.

Her ble guttene plutselig fysiske:

– Her begynte de å ta tak i jenta mi, de trakk i klærne hennes og ville ha henne med seg. Hun forsøkte å lyve om at venninna bodde i et av husene like ved, men de fortsette bare med å trekke henne med seg.

Da dukket en «reddende engel» opp:

– Han som satt i bilen utenfor Coopen hadde kjørt etter dem, for å sjekke hvordan det gikk. Da han kom kjørende inn Moreneveien, så stakk de av, opp mot Thon-hotellet, hvor de ble borte. Heldigvis, sier mannen, som fortsatt er både rystet og oppskaket av hele episoden.

Reagerte på oppførselen

Altaposten har vært i kontakt med vitnet som observerte jenta og de to mennene, og deretter fulgte etter og brøt inn i episoden.

– Jeg så jo at jenta så redd ut når hun gikk forbi. Hun så seg over skuldra og gikk i rask gange. Jeg tenkte det var litt merkelig at de to fulgte etter henne. Plutselig la de to på sprang, som om de skulle ta en snarvei eller noe slikt.

– Hun så såpass redd ut at jeg bestemte meg for å kjøre etter og se. Da jeg tok dem igjen gikk jeg ut av bilen. De to trakk seg unna, og jeg fikk prata med jenta og roet henne ned. Jeg fokuserte egentlig ikke så mye på de to, jeg bare forsøkte å ta vare på jenta, forteller mannen.

Han ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer, annet enn at han har snakket med politiet og informert dem om hendelsen.

– Faren til jenta er svært glad for at du agerte som du gjorde, hva tenker du om det?

– Jeg gjorde bare samfunnsplikten min. Det skal ikke være sånn at 12 år gamle jenter ikke får gå i fred, sier han.

Sønderknust

Mannen i bilen tok vare på jenta, og sørget for å få fraktet henne hjem. Faren forteller hvordan han opplevde sinnstilstanden til sin datter etter hendelsen:

– Hun var helt panisk. Sønderknust av det som hadde hendt.

Politiet ble umiddelbart kontaktet.

– Noen betjenter kom og snakket med oss. De har etter hva jeg forstår vært på mottaket for å forsøke å finne de som sto bak dette, men det har de visst ikke klart. Det er forståelig det, for jenta mi hadde panikk – det var veldig vanskelig for henne å gi en ordentlig beskrivelse av de to.

– Evig takknemlig

I ettertid er faren til 12-åringen bare glad for at det gikk så bra som det gjorde.

– Takket være han som satt i bilen utenfor Coop vet vi at historien endte godt. Hadde det ikke vært for han, og at han valgte å følge etter dem, så vet vi ikke hvordan dette hadde gått. Jeg er evig takknemlig overfor han.

12-åringens far mener det må tas grep umiddelbart i forhold til mottaket som er etablert i gamle Nordlys hotell:

– Alle advarte om akkurat dette før asylmottaket for mindreårige ble etablert her. Det går mange unge jenter under den aktuelle tunnelundergangen hver dag, på vei til og fra trening, til venner eller skole. Og plutselig, kun kort tid etter etableringen, så skjer noe slikt. For vår del kom dette så nært at det ble helt for jævlig. Det er helt for jævlig å tenke på at dette skjedde med min egen datter.

Etterforskningsleder ved Alta lensmannskontor, Svein Erling Mikalsen. Foto: Tom Skoglund

Leter etter to menn med «arabisk utseende»

Etterforskningsleder Svein Erling Mikalsen forteller til Altaposten at politiet har startet undersøkelsene rundt episoden i Bossekop.

– Jeg kan verken bekrefte eller avkrefte detaljer i forklaringen jentas far eller det aktuelle vitnet gir til Altaposten. Men jeg kan bekrefte at vi har opprettet en sak og etterforsker en episode i Bossekop, der to gutter eller unge menn på mellom 15 og 20 år med arabisk utseende har tatt kontakt med en 12 år gammel jente på en utilbørlig måte. De to skal ha fulgt etter en jente og gjort tilnærmelser, men ble avbrutt av et vitne. Uten å gå i detaljer kan jeg si at vi jobber med saken, og at den er høyt oppe på vår prioriteringsliste, sier Mikalsen til Altaposten.

Han forteller at betjenter fra Alta lensmannskontor tidlig var på plass for å få gjennomført innledende avhør.

– Vi har også vært i kontakt med Hero, i forhold til beskrivelsen vi fikk. Så langt har vi ikke klart å identifisere noen gjerningspersoner.

Tas på alvor

Mottaksleder Renate Moe ved Hero Alta mottak forteller at de har tatt fatt i saken allerede:

– Dette er en politisak og vi venter på politiets etterforskning. Vi vet ikke om det er noen av våre beboere eller om det er andre som har gjort dette, men vi tar alle slike hendelser i lokalmiljøet på alvor. Vi har allerede hatt et husmøte på mottaket og informert om at en slik hendelse har funnet sted og hvorfor dette er alvorlig, uavhengig av hvem som har vært involvert.

Hun forteller at de har et godt samarbeid med politiet om informasjon og forebygging.

– Dette er en uønsket hendelse, som må tas på alvor uavhengig av hvem som har vært involvert, sier Moe.

Vi har valgt å stenge kommentarfeltet i denne saken, grunnet mange rasistiske utsagn.