– Det har vært mye hard kjøring. Det verste er at det koster å ta slike kamper. Jeg har fått frastjålet sykler og det kastes egg på vinduene hjemme på Kronstad, sier leder i Kronstad vel, Kjetil Vistnes.

Nok er nokÅrsaken til at politiet, sammen med Kronstad vel, Alta kommune og Sykkelbyen Alta innkaller pressen, er klar. Mopedistene på Kronstad, men generelt på hele østsiden i Alta, utviser en kultur ingen er i nærheten av å akseptere.

– Enkelte, de verste mopedistene, er tydeligvis villig til å dø eller ta livet av –  eller skade andre, for å unngå å bli stoppet av politiet. Jeg hadde selv en slik opplevelse tidligere i sommer. Det var skremmende hvor vill ungdommen på mopeden ble. Det var bare flaks at han selv eller andre ikke ble skadet, sier lensmann Lorentzen.

– Kulturen rundt mopedkjøring og det å stikke av fra politikontroll er spesiell og helt uforståelig. Jeg har aldri opplevd noe lignende andre steder i Norge, forteller han.

Fjerner skiltetKjetil Vistnes i Kronstad vel mener foreldrene nå må ta mer ansvar. Han har selv opplevd at foreldre glatter over barnas villmannskjøring. Han får støtte fra Lorentzen.

– Vi har tatt mopedførere for ulovlig kjøring. Under avhør sammen med foreldrene, har vi opplevd flere ganger at foreldrene forsøker å prate barna sine ut av knipa. Enkelte hevder barnets moped har stått hjemme i garasjen hele tiden, sier lensmannen.

I Alta er det vanlig at skiltet brettes opp slik at politiet ikke finner føreren.

– Det er lovfestet at vi kan skru av skiltet dersom vi ser en parkert moped med oppbrettet skilt. Vi har allerede skudd av flere og vil fortsette med det, lover Lorentzen.

Selv ikke ulykker skremmer– Til tross for at det har vært flere skadde og trafikkdrepte på moped i Alta, virker ikke det å være avskrekkende nok til at villmannskjøringen opphører.

– Jeg synes det er skremmende at ikke realitetene ser ut til å sitte i mer enn 14 dager etter en alvorlig ulykke. Jeg ber foreldrene snakke med barna sine om alvoret i situasjonen, og at de tar seg en tur ut i garasjen og sjekker mopeden. Brettede skilt og trimmede mopeder er ikke akseptabelt, mener Vistnes.

– En ting er sikkert; det er ikke ungdommene som skal sette premissene for trafikkbildet i Alta. Det er det vi voksne som skal gjøre, minner lensmann Lorentzen om.

Stakk i panikkLensmannen forteller at en patrulje kjørte sakte forbi Alta videregående skole tirsdag denne uka. Det uløste en panisk reaksjon.

– En mopedfører stakk av i vill panikk og holdt på å kjøre ned to jenter i flukten, forteller Øyvind Lorentzen.