På forespørsel fra studentsamskipnadene har TNS Gallup spurt 13.663 norske studenter om hvordan de opplever studietiden.

Resultatene legges nå frem i Studenters helse og trivsel (SHoT) 2014. Målgruppen er heltidsstudenter med norsk statsborgerskap som er under 35 år, på lærersteder tilknyttet 10 samskipnader.

Tar tallene på alvor

Selv om majoriteten av de spurte studentene sier de trives og har det bra, både fysisk og psykisk, er det varierende tall fra samskipnad til samskipnad. Og studentene ved Campus Alta scorer høyt når det gjelder blant annet psykiske plager, overvekt og bruk av narkotika.

På spørsmål om de har brukt narkotiske stoffer minst fem ganger siste halvår, scorer Alta-studentene klart høyest. 1,6 prosent svarer at de har brukt amfetamin eller metamfetamin, samme tall gjelder for bruk av kokain. Nest høyest på lista er studentene ved fakultetet for biovitenskap, fiskeri og økonomi, hvor 0,8 prosent oppgir å ha brukt amfetamin minst fem ganger i løpet av det siste halvår. 0,7 prosent ved fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning oppgir det samme når det gjelder kokain.

– Det er viktig å merke seg at det her er snakk om små forhold. Dermed vil én persons bruk slå veldig ut på statistikken. Likevel er tallene noe vi må ta på alvor og jobbe med, sier Hans Petter Kvaal, administrerende direktør i Norges arktiske studentsamskipnad.

Hver femte sliter psykisk

Når det gjelder bruk av prestasjonsfremmende medikamenter, scorer Campus Alta lavt med 3,2 prosent. Her svarer 11,2 prosent av kunststudentene ved UiT at de har brukt prestasjonsfremmende medikamenter.

I undersøkelsen svarte hver femte student at de  har alvorlige psykiske plager. Det er dobbelt så mange som i befolkningen ellers i samme aldersgruppe. Ved Campus Alta svarte 17 prosent at de har søkt hjelp for psykiske plager. Hver tiende student oppgir at de har et svakt eller svært begrenset sosialt nettverk, og at 16 prosent av norske studenter føler seg ensomme.

– Vi har 12.000 studenter og tallene avspeiler vel situasjonen i en liten, norsk by. For mange skjer det mye i forbindelse med studiestart. Noen flytter kanskje hjemmefra for første gang og klarer ikke takle de mange overgangene. Mange kjenner nok på ensomhet og hjemlengsel, sier Ola Otterlei, avdelingsleder for Studentrådgivinga.

Otterlei sier de har et lavterskeltilbud, som brukes av rundt 7 prosent av studentene bruker årlig.

– Studentene kan bestille time hos fagfolk, blant annet psykolog og sosionom. Da vil man få tilbud om samtale i løpet av en uke. Noen har én samtale, andre har 50, forteller Otterlei.