– Ja, mandag går den første turen fra kaia i Bukta, sier Henriette Bismo Eilertsen i North adventure, selskapet som administrerer reiselivsbedriftene i Nordlysbyen.

Jobbet i det skjulte

Å ha en kompetent aktør i ryggen, nå som hvalene er på full fart inn i Altafjorden, betyr mye. Bismo Eilertsen er derfor meget fornøyd med at Kenneth Tårnes vender nesa hjemover, etter en nøye planlagt og hemmelig operasjon.

– Ja, vi har jobbet i det stille med dette de to siste månedene, sier Kenneth Tårnes, som driver Northern Sea Adventure, som har operert i Tromsø de siste to årene.

– I tillegg til Kenneth har vi også Albert Vekve i Storekornes, som har alt på plass til å kunne tilby hvalsafari, så dette kan bli veldig bra, spår Henriette.

– Hva ser du for deg fremover? Vi snakker jo om et naturfenomen som kan komme plutselig og forsvinne like fort?

– Ja, det er nettopp utfordringen. Når vi selger produkter, så ligger opplevelsene ofte frem i tid. Eksempelvis i 2019/2020. Da er det viktig å vite at vi ikke selger noe vi ikke vet om vi kan tilby. Men jeg har forhørt meg både hos fiskere og med folk i Lofoten og Tromsø, som har drevet med hvalsafari i mange år, og samtlige sier at dette er en syklus som kan vare i åtte år. Det gjør meg ganske trygg, sier reiselivssjefen.

– Tror du dette betyr at det kommer flere turister til Alta?

– Jeg håper det. Vi har massse gode tilbud nå og det er egentlig bare opp til flykapasiteten, og reiserutene, å avgjøre, sier Bismo Eilertsen.

– Synes du flytilbudet er bra nok?

– Det er ikke godt nok per dags dato, men vi må bare fortsette å jobbe med å skape gode produkter og med å fylle opp de flyene som er. Så får vi håpe at flyselskapene setter opp flere ruter, når de ser at det er etterspørsel. Vi har egentlig ikke noe annet å gjøre, sier reiselivssjefen.