Støingen bør behandles med stor respekt fordi den etter et par år langt opphold i havet igjen vil være oppgangslaks og gi liv til nye smolt.

Slank, bronse eller blank

Forskjellen på vinterstøing, gjellfisk og oppgangsfisk er relativt stor. Støingen er avmagret og har lite å by på under temming, men kan kjennes tung for en som ikke er så vant til å fiske laks.

Gjellfisken har også overvintret i elva og er laks som ikke har gytt og derfor har normal kroppsfasong og er ganske så kampklar. Den er ganske feit, men er mer bronsefarget i skinnet enn en oppgangslaks. Det er oppgangslaks og gjellfisk som er lov å ta og som får være med i Altapostens konkurranse.

Vær hard - og øm

Vinterstøingen er laks som har gytt og blitt stående i elva over vinteren. Etter en lang gytekamp og lite næring i løpet av vinteren, er fisken avmagret og relativt svak. De er som alle forstår veldig sulten og sluker det meste som knytes fast ytterst på snøret. Man bør følge andre regler enn når oppgangsfisk hugger. Alta Laksefiskeri Interessentskap (ALI) ber folk behandle fisken med varsomhet.

  • Tem vinterstøingen hardt inn. Da unngår man å slite den ut. Den har svært få reserver igjen og kan faktisk dø etter for lang kjøring.

  • Ta krokene forsiktig ut av munnen. Hold helst fisken i vannet mens dette skjer.

  • Hold fisken i vannet mens du lar den komme seg før den slippes.

  • Skadet fisk skal ikke slippes tilbake i elva. Dette gjelder også om den blør.

LAKSEBILDER: Her ser du noen av de som fikk laks i elva i fjor.

Merker støing og slipper dem ut i sjøen. Foto: Vidar Kristensen
Sondre Tangen (9) tok storlaks i Parilla Foto: Magne Kveseth