Dialog mellom reindrift og landbruk er helt nødvendig. Det slår reineier i reinbeitedistrikt Joahkonjárga, Anders S. Buljo fast. Han skryter av bøndene i Langfjorden, som han synes reindrifta har fått en veldig bra dialog med.

Et godt eksempel

– Forholdet mellom oss i reindrifta og de fastboende og bøndene synes jeg er veldig bra og et eksempel til etterfølgelse. Vi har i fellesskap satt opp såkalte konfliktforebyggende gjerder, både på Bognelvsida og på andre siden av Langfjordbotn. Etter min mening så fungerer dette veldig bra. For å få det til må man ha dialog.

Når han ikke vikarierer for ordføreren i Kautokeino er han på plass hos reinflokken i området vest i Alta kommune. Han har vært med såpass lenge i reindrifta at han synes å kjenne forholdene rimelig bra. Nå tar han til orde for mer dialog også andre steder.

Skaper selv problemer

– Man hører om konflikter andre steder mellom reindrifta og landbruket, og så leser man i media at dette er saker man ikke får løst. Etter mitt skjønn er det bare en vei å gå og det er gjennom dialog og samarbeid. Får man til samarbeid er det ikke andre problemer man har, enn dem man skaper selv - og det er klart, har man ikke antennene på plass så er det i landbruket og reindrifta som over alt ellers i samfunnet at man må ha dialog for å lykkes og få til et samhold, sier Buljo.

Han husker tilbake til på 90-tallet da reindriftsutøverne ville ha jordskifterett i Langfjorden og hvor mange det var den gangen som advarte mot konflikter mellom fastboende og reindrifta.

(Saken fortsetter under bildet)

SAMARBEID: Reinen til Anders S. Buljo og Joahkonjárga lever og spiser på sin side av gjerdet. På andre siden er bonden og hans dyr. Her et bilde fra Sopnesområdet.

Livskraftig jordbruk

– I dag er det livskraftige gårdsbruk her, og fastboende og reindriftsutøvere lever side om side etter at man den gangen fikk en løsning som alle var fornøyde med. Jeg forstår at mange kan være redde for det ukjente, men det vise seg at jordskiftesaken ble en god løsning.

– Slik kan alle gjøre og det finnes ordninger for å få støtte til blant annet bygging av konfliktforebyggende gjerder. I Langfjorden har både Joahkonjárga og Lákkonjárga bygd gjerder sammen med bøndene og om det er 10 eller 20 kilometer gjerder skal jeg ikke si sikkert, men de fungerer fint og avverger konflikter, sier Anders S. Buljo.

Slik er forskriften

I Lovdata finner man forskriften som hjemler tilskudd til forebyggende tiltak og som heter «Forskrift om tilskudd til konfliktforebyggende tiltak i forholdet mellom reindrift og annen berørt part.»

«Forskriften gjelder tilskudd til konfliktforebyggende tiltak i forholdet mellom reindrift og annen part, herunder konflikter mellom reindrift og øvrig landbruk, samt konflikter knyttet til by og rein. Der partene er enige om det, kan det gis tilskudd til bygging av gjerder som verner innmarksareal, kulturbeite, plantefelt, og bebygde områder mot reinbeite. Under spesielle forhold kan det gis tilskudd også til andre tiltak som vil virke konfliktdempende i forholdet mellom reindrift og annen part. Det er et vilkår for tilskudd til gjerde at dette blir vedlikeholdt og at det areal som skal vernes blir nyttet til landbruksformål og holdt i hevd».