Den populære stand-up-komikeren har stor suksess med forestillingen Emokrati, som kommer til Alta lørdag. 400 billetter er revet vekk og hovedpersonen selv tror rollen i Mandagsklubben bidrar.

La ut kaktuser

– Selv om stadig færre ser på vanlig. analog TV, så er det fortsatt slik at det hjelper å ha trynet på skjermen, sier Dag Sørås til Altaposten. Dette har han kombinert med å legge ut noen av sine «kaktuser» på sosiale medier

– Det har uten tvil bidratt til at billettsalget har tatt seg betraktelig opp. Det var hovedmotivasjonen min for å bli med i programmet. Alt jeg gjør utenom stand-up scenen handler om å få flere til å møte opp når jeg kommer til byen, sier han ærlig og mener det er en sann fryd at så mange kommer.

Forventningene er store, etter showet Ekkokammer som altaværingene til å slå opp latterdøra.

Uten servering

– Alta var ett av de absolutte høydepunktene på forrige turnè, til tross for at det var på en kultursal uten alkoholservering. Katastrofalt. Jeg var den eneste som drakk under showet. Hadde jeg visst det på forhånd, hadde jeg tipset folk om at de måtte ha lommelerke med. Såpass medmenneskelig er jeg. Men ja, det at folk kommer tilbake og i tillegg drar med seg nye folk, føles veldig bra.

– Hva handler showet om?

– Om showet har noen løs, rød tråd, så er det spenningen mellom rasjonalitet og følelser. Så jeg kritiserer alt fra demokrati til empati, og det er like mye en kritikk av meg selv som det er av tiden vi lever i.

– Hvorfor valgte du temaet og er det en kommentar til den følelsesmessig, krenkelsesbaserte samfunnsdebatten?

– Jeg nektet lenge å tro på denne idèen, om at vi er så krenkbare her til lands, men jeg fikk etterhvert samlet opp nok anekdotiske bevis til å bli overbevist om at det faktisk er tilfellet. Enkeltmennesker er nok ikke mer tynnhudet nå enn før, men sosiale medier gir moralske poeng til de som kan uttrykke tilstrekkelige mengder sårede følelser til at andre hiver seg på med å like og dele det som ofte bare er tom moralsk posering. På den måten får man inntrykk av at alle lar seg krenke, når det egentlig bare er snakk om et fåtall. Motsa jeg meg selv i dette svaret? Sånn er livet.

Forfriskende

– Hvordan har mottakelsen vært og er tilbakemeldingene annerledes i nord enn sør?

– Så langt har mottakelsen vært strålende. Nå som jeg trekker mitt eget publikum, som i økende grad vet hva de kommer for å se, så er det ikke så store forskjeller på nord og sør. Men jeg føler meg hjemme i nord, og åpenheten og fraværet av påtatt sosial svulstighet, er alltid forfriskende.

– Hva tenker du om at det blir fullt hus og at mottakelsen er så god?

– Jeg er på en jævlig bra plass akkurat nå. Materialet i dette showet er gøy å framføre, og jeg jobber hele tiden med å holde det aktuelt. Så jeg har minimalt å klage på. Men ingen fare, det blir klaging på scenen! Jeg gleder meg.

– Han tør

Agust Johnsson i Stand-up Finnmark mener Sørås er uredd.

– Han treffer så bra, fordi han sier det rett ut hva vi andre tenker, han tør å være upopulær. Han tror det er en myte at altaværingene er mer glad i nordnorsk humor, som Sørås.

– Altafolk er åpen for de fleste. Da Ørjan Burøe var fikk jeg vanvittig bra tilbakemeldinger og det kan ikke sies å være

Han forteller at stand-up er veldig populært for tiden.

– Vi har hatt, siden vi gikk i gang med å arrangerer for litt over ett år siden, hatt utsolgt på alle show unntatt en. Hver gang fikk vi mange meldinger fra folk som ønsket billetter. Folk i Alta er vant til å kjøpe i døra, sier han, som forteller at de har noe stort på gang for høsten.