Troms Kraft har inngått avtale med de øvrige eierne av sluttbrukerselskapet Ishavskraft om kjøp av deres aksjer i selskapet. Oppkjøpet innebærer at Ishavskraft blir et heleid datterselskap av Troms Kraft AS.

– Dette er ingen akutt handling, men en endring på eiersiden har vært vurdert relativt lenge, klargjør administrerend direktør Ramstad i Alta Kraftlag.

Solid gevinst

Troms Kraft var inntil den siste operasjonen med salg og kjøp eier av halve Ishavskraft. De resterende aksjene i selskapet tilhørte henholdsvis Alta Kraftlag SA  med19,31 prosent, Ymber AS 13,63 prosent, Repvåg Kraftlag SA 8,68 prosent,  Luostejok Kraftlag SA 7,31 prosent, og Nordkyn Kraftlag SA 1,08 prosent.  Nå kjøper Troms Kraft ut de øvrige aksjonærene og blir eneeier.

RIKTIG STRATEGISK: Direktør i Alta Kraftlag, Per Erik Ramstad, er ikke i tvil om at det er strategisk riktig at Ishavskraft nå får Troms Kraft som eneeier. Foto: Arkiv

– Bransjen vil oppleve en fullstendig omveltning i de neste tre årene. Eierne av Ishavskraft har en tid diskutert hvordan vi best mulig skal posisjonere selskapet i dette landskapet, og det er ingen tvil om at det er en stor fordel med én eier. Troms Kraft har både størrelse og kompetanse til å posisjonere selskapet i det nye markedsbildet, uttaler Per-Erik Ramstad, uttaler direktøren i Alta Kraftlag på vegne av selgerne.

Etter det Altaposten har grunn til å tro har Ishavskraft per i dag en verdivurdering på mellom 300 og 400 millioner kroner. Ut fra et slikt tall er det forventet at Troms Kraft har lagt rundt 200 millioner kroner på bordet for å bli eneeier.  I så fall vil Alta Kraftlags andel være på 80 millioner kroner.

Ingen fare

Overfor Altaposten bekrefter Ramstad at det ikke foreligger noen avtale knyttet til kjøpet om at hovedkontoret for Ishavskraft vil bli værende i Alta.

– Min personlige vurdering er at selskapet har en så sterk kompetanse samlet i Alta, og med den beste kundelojaliteten i Nord-Troms og Finnmark, er jeg trygg på at det ikke vil bli noen nedbygging av arbeidsplasser lokalt.

Han understreker også at eierendringen ikke vil få noen konsekvenser for Ishavskrafts kunder.

– Kundene vil få den samme servicen som i dag, og Ishavskraft vil fortsatt være en av våre viktigste samarbeidspartnere, påpeker Ramstad.

Konsernsjef Semming Semmingsen i Troms Kraft  slår fast oppkjøpet er  en investering helt i tråd med konsernets strategi. Han  mener Troms Kraft og Ishavskraft vil forsterke hverandre gjensidig.

–  Troms Krafts styre har besluttet at konsernet skal konsentrere sin virksomhet rundt tre områder; produksjon, distribusjon og salg av kraft. Oppkjøpet av Ishavskraft bidrar til å forsterke konsernets posisjon innenfor kraftsalg. Vi ønsker å ha en offensiv tilnærming til endringene bransjen står overfor. Sammen med våre øvrige virksomheter innenfor sluttbruker vil Ishavskraft bli bedre posisjonert til å møte morgendagens konkurransesituasjon, mener Semmingsen.

Landsdelens største

Ishavskraft er landsdelens største sluttbrukerselskap og innehar en sterk posisjon i Troms og Finnmark. Det loves det at selskapet fortsatt skal ha.

– Det er viktig å ivareta vår markedsposisjon i de to nordligste fylkene. Det vil vi gjøre gjennom god kundeservice og tydelig tilstedeværelse i regionen, sier Semmingsen.

Avtalen ble i går 29. februar behandlet og godkjent av Bedriftsforsamlingen i Troms Kraft. Gjennomføring av transaksjonen er betinget av godkjenning fra Konkurransetilsynet.

Om Ishavskraft:

  • Ishavskraft ble etablert i 1997 og er i dag Nord-Norges største selskap innenfor salg av strøm i sluttbrukermarkedet. Stifterne av selskapet var alle lokale kraftselskap.

  • Selskapet har over 100.000 kunder og porteføljen består både av privatkunder, bedriftskunder og offentlige virksomheter.

  •  Ishavskraft har en kraftomsetning på over 5,5 milliarder kWh og har drøyt 30 medarbeidere i Alta og Tromsø. I 2014 omsatte selskapet for 1,3 milliarder kroner.