På tinget

Han er i dag fylkesordfører, men vil etter høstens valg ta flyet til Oslo for å bli stortingsrepresentant som 1. kandidat på lista til Finnmark Ap. Sjåstad vil ikke gå inn på noen konkret vurdering av tomta, men sier at det blir Helse Nord/Finnmarkssykehuset som må vurdere tomta, og ikke minst vurdere om det bør bygges sykehus her.

– Ny energi

– Samtidig er det ingen tvil om at kraftlaget har brakt ny energi inn i debatten om strukturen på sykehustjenestene, og ikke minst i forhold til kravet om utredning. Personlig forholder jeg meg til at Stortinget har avgjort strukturen, og at Helse Nord ikke er villig til å foreta noen utredning av strukturen. Om dette på nytt skulle bli tema for Finnmark Ap vil jeg spille inn min personlige mening, men inntil så skjer følger jeg partiet lojalt, sier toppkandidaten.

– Finnmark Ap har valgsamling med sine toppkandidater og ledelse i Alta til helgen, vil dette bli debattert der?

– Innspillet fra Alta Kraftlag har gir ny energi til debatten, og det vil være merkelig om denne saken ikke blir tema i de samtalene og debattene som vil finne sted til helgen. Hva som kommer ut av diskusjonene skal jeg ikke forskuttere. I et parti som Ap er det stor takhøyde, og vi er ikke alltid enige, men takler debattene greit likevel. Denne saken er vel en av de med sterkest meningsfronter, men vi må kunne ta en debatt likevel.

– Jeg er overrasket og imponert

Det sier Venstres sykehusforkjemper Trine Noodt når hun blir bedt å vurdere tomtegaven fra Alta Kraftlag. Hun viser til at kraftlaget har tatt samfunnsansvar og bidratt i lokalsamfunnet over veldig mange år.

Trine Noodt (V). Foto: Jarle Mjøen

– Alta Kraftlag er en bedrift for innbyggerne i de tre kommunene innenfor konsesjonsområdet sitt. Med det samfunnsansvaret kraftlaget nå tar gir de et viktig bidrag til kampen for et forsvarlig helsetilbud for Alta-regionen med 25.000 mennesker, men vil også bringe viktige helsetilbud nærmere en relativt stor befolkning i Nord-Troms, sier Noodt.

– Hjelp oss, Høyre

Hun frykter ikke at årsmøtet i Alta Kraftlag skal vrake styrets innstilling om å stille tomt  vederlagsfritt til sykehuset.

– Jeg opplever et tverrpolitisk ønske om å sikre livsviktige tilbud for befolkningen i Alta-regionen, helt konkret støtte til kravet om akuttilbud og fødeavdeling. Det kommer om vi tør stå opp og stille krav til våre sentrale politikere, og jeg håper at spesielt Alta Høyre, som har direkte kanal til helseminister Bent Høie, kan være klar og tydelig i sin kommunikasjon på at innbyggerne i Alta aldri vil akseptere at alt skal være som det har vært, og at det må komme en helhetlig og faglig utredning av strukturen før det brukes to til tre milliarder på nytt sykehusbygg i Hammerfest, sier Noodt.

– Viktig steg

Hun er helt enig i vurderingene som er gjort om at området Altagård er perfekt for Alta akuttsykehus, og applauderer både styret og administrasjon i Alta Kraftlag som på eget initiativ og kort varsel har besluttet å tilby sin eiendom til ny sykehustomt.

– Meget prisverdig. Et svært viktig bidrag som vil bety mye i den videre prosessen, slår Noodt fast.

Hun mener det haster med å få klare svar fra de som vil utgjøre finnmarksbenken etter valget om de vil stemme ja eller nei til utredning av sykehusstrukturen.

– Toppkandidatene til Ap og Høyre må kunne være ærlige med velgerne. Ønsker vi de beste helsetjenestene ut fra en bred vurdering av objektive og faktiske forhold, eller holder det at Bent Høie sier at han vet best?