Hos DnB Eiendom Alta er stemningen høy selv om det kommer faretruende signaler om sterkt fall i boligprisene og betydelig lengre omsetningshastighet fra andre deler av Norge.

– Landstrenden er klar. Markedet er blitt vanskeligere, prisene faller rundt oss, men i Alta-regionen er det ingenting som tyder på et prisfall. Tvert om så har vi i 2018 allerede solgt to boliger til langt over takst, sier daglig leder Vidar Myklevoll.

INTERN KONKURRANSE: DNB Eiendom Alta avsluttet 2017 med å ha regionens beste megler basert på salgstall både i november og desember. Vidar Myklevoll fikk prisen for november, mens Inger Alette Eira vant i desember. Region Nord løper fra Møre og Romsdal, Trøndelag og Nord-Norge. Foto: Jarle Mjøen

Psykologi

En ting alle er enige om er at psykologi påvirker boligprisene. Forventninger om at fallende priser får mange potensielle kjøpere til å sette seg på gjerdet. Men Myklevoll tror potensielle kjøpere gjør lurt å se på Alta som unntaket fra trenden om fallende boligpriser.

– Landet som helhet har for første gang siden 2013 hatt en negativ prisutvikling. Prisene falt med 2,1 prosent i 2017. I Alta har vi hatt prisøkning på 6,7 prosent på eneboliger og hele 12,9 prosent på leiligheter, sier Myklevoll som peker på at en annen indikator forteller om et marked i Alta som er langt mer positivt enn landet for øvrig:

– Samtidig har gjennomsnittlig tid det tar for meglerne å selge objektene gått fra 65 til 50 dager på eneboliger og på leiligheter går det i snitt kun 40 dager for å få til et salg. Dette viser at markedet i Alta skiller seg kraftig ut fra resten av landet.

Kan ta feil

I januar for ett år tilbake kunne eiendomsmeglerbransjen legge fram tall som viste at boligprisene hadde steget med 8,3 prosent året forut, altså i 2016. På bakgrunn av disse tallene og andre indikatorer, spådde bransjeorganisasjonen Eiendom Norge en nasjonal prisoppgang på boliger på mellom 9 og 11 prosent i 2017. Det skulle altså vise seg å bli en grov bom. Tvert om falt landsprisene i 2017 med 2,1 prosent, altså første år på lenge en nedgang i boligprisene.

Boligstatistikken viser at Oslo, som over flere år har hatt landets høyeste prisoppgang på bolig, endte opp med svakest prisutvikling i 2017, en nedgang på 6,2 prosent.

Svak desember

2017 ble avsluttet med negativ prisutvikling. Boligprisene falt med 0,5 prosent i desember, korrigert for sesongvariasjon. Samlet sett sank prisene med 2,1 prosent for 2017. Det er første gang siden 2013 at det har vært en nedgang i boligprisene for året sett under et. Men i Alta fortsatte prisene å stige også i desember.

Etter forrige svake år, i 2013, så man en korreksjon i markedet året etterpå, men Eiendom Norge venter ikke at det samme vil skje nå med boligprisene.

– Vi venter ytterligere fall i tolvmånedersveksten i noen måneder til, før det starter en utflating og at prisene etter hvert vil stige moderat i løpet av våren, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge til NTB.

Smiler i Alta

Boligmeglerne i Alta tror ikke landstrenden med fall i prisene når Alta.

– I Alta-markedet er det faktisk for få boliger for salg. Det er mange, over 300  potensielle kjøpere, registrert i vårt boligkjøperregister. De gode objektene vi får inn blir solgt med en gang. Boliger med behov for en del oppussing og/eller renovering blir ofte liggende litt lengre. Det samme gjelder boliger som er priset for høyt, enten fordi selger har for høye forventninger eller takstmannen har overvurdert markedssituasjonen for den aktuelle boligen, forteller meglerne hos DnB Eiendom Alta.

De viser til at 2-roms leiligheter er veldig populære, noe som kan forklares med at  disse er de rimeligste og vil være en grei inngang til boligmarkedet for mange.

– Hva er din vurdering av det generelle fallet i boligpriser, men hvor de fortsetter å stige i Alta?

– Jeg tror nok at kravene som bankene fikk i 2016 om blant annet krav til gjeldsgrad og egenkapital har gjort at markedet i storbyene har roet seg litt. I Alta har det altså ikke fått samme konsekvens. Et av kravene som er innført er at man ikke kan ta opp mer lån enn fem ganger inntekten til husstanden. Prisene i Alta er ikke så høye at dette får konsekvens for veldig mange i Nordlysbyen.

– Hva med 2018?

– Det blir veldig spennende. Renta er lav, arbeidsledigheten likeså. Det bygges få eneboliger i Alta og byen har befolkningsvekst. Og de store barnekullene på 90-tallet i Alta er nå blitt såpass voksne at de skal ut i boligmarkedet. Samtidig går vi inn i året med få boliger til salgs i Alta-markedet. Disse faktorene tilsier at prisene vil holde seg. Hvorvidt de vil fortsette å øke er vanskelig å spå, men personlig tror jeg tror vi får en økning på noen få prosent.

  •  Fredrikstad trekkes fram i riksmedia som byen hvor boligprisene øker mest. Byen hadde sterkest 12-månedersvekst  med en oppgang på 7,7 prosent, viste statistikken i desember. Alta har til sammenligning en prisoppgang på leiligheter på 12,9 prosent i 2017.

UNIK PRISVEKST: Som vi ser av oversikten fra «Eiendomsverdi» – en felles oppslagsløsning som meglere og banker bruker – er det en sterk prisøkning på boliger i Alta, også det siste året hvor prisene i det meste av Norge faller.