Frem til 7. august kan velgerne benytte seg av tidlige forhåndsstemmegivningen på Alta rådhus.

Onsdag denne uken ble avlukket og valgurnen klargjort i Sandfallveien 1, men så langt har ingen vært innom.

Bare på partiene

Ved de forrige valgene har det vært 20-30 personer på rådhuset for å stemme i perioden frem til starten av august.

– Det er ikke overraskende at ingen har vært her, men det er bra at vi har et tilbud for de som ikke har mulighet til å stemme ved den ordinære forhåndsstemmingen, eller under selve valgdagene, sier Charlotte Brekkan Sætrum, driftsansvarlig politisk sekretariat i Alta kommune

Det behøves ikke en offisiell grunn for å benytte seg av den tidlige forhåndsstemmegivningen – dørene er oppe på rådhuset mandag til fredag 08-15. Brekkan Sætrum påpeker tre mulige grunner til at såpass få er ute i god tid.

– Stemmesedlene er ikke ferdigtrykt enda, så de som stemmer nå kan bare stemme på partiene, ikke kandidatene. Den andre grunnen er at veldig mange er ute og reiser midt på sommeren, mens de som er hjemme heller venter til den ordinære forhåndsstemmingen 10. august, for å få gjort seg opp en mening etter ulike debatter.

Flere er tidlig ute

I de nærmeste dagene vil kommunen utstede valgkort til husstandene, etter at manntallet er telt opp og klarlagt. Fra 10. august starter den ordinære forhåndsstemmegivningen, og Brekkan Sætrum tror flere vil ta et valg i perioden frem til 11. september.

– Det er tydelig at flere og flere stemmer tidlig. Mellom kommunestyre- og stortingsvalgene de siste årene, har prosenten økt med stigende grad.

Fra kommunestyrevalget i 2007 og frem til det forrige i 2011 økte forhåndsstemmegivningen med hele 67 prosent. Det tilsvarte 22,2 prosent av den totale oppslutningen.

13.-14. september finner årets kommunestyrevalg sted.