– Jeg skjønner Bjørgen veldig godt. Det er ikke like artig å reise når du har fått unge. Og hun har, hvor mye, 250 reisedøgn i året. Det er helt ekstremt og nesten ikke forenelig med det å ha barn, sier Sigrid Aas, når Altaposten treffer henne lørdag morgen i NM-løypa i Kaiskuru.

Aas er en del av løypepatruljen under mesterskapet og for tverrelvdalingen er det litt ekstra artig å være med i dugnadsgjengen i år.

– Jeg og Bjørgen er like gamle og har gått på ski ilag siden vi var 15 år gamle. Blant annet gikk vi hovedlandsrennet i lag da vi var ung og vi har også vært ilag på rekruttlandslaget. Nå legger hun opp, mens jeg har lagt opp for flere år siden. Det at hun går sitt siste løp her i Alta er jo spesielt, medgir Aas, som mener Marit Bjørgen kan legge opp med god samvittighet.

– Hun har jo oppnådd alt og er tidenes vinterolypmier. Det skal noe til for å slå den rekorden, mener 38-åringen, som er samboer og har tre smårollinger sammen med langløpskongen gjennom de siste årene, Petter Eliassen.

Som del av løypepatruljen har Aas æren av å gå opp sporet før startskuddet går for Marit Bjørgen og de andre løperne.

– Det er veldig flott og jeg er veldig heldig som fikk denne oppgaven. Det er jo artig å treffe kjentfolk og se at det er så mange av løperne fra tidligere her, sier Aas, som kan opplyse at løypepatruljen skal gå opp sporene, slik at de første løperne skal få like gode forhold som de som kommer etterpå.

– Når sporet varmes opp blir det bedre og bedre glid, samtidig skal vi ta bort ting eller kvister som måtte ligge i løypa.

– Hvordan ser løypa ut?

– Skøytesporet er knallhardt. Dette kommer til å bli en styrkeprøve og en knallhard tre og femmil, fastslår Aas, før hun suser avgårde i solskinnet.