I en pressemelding like etter klokken halv to natt til mandag opplyses det at evakuering iverksettes, både på grunn av flom og fare for leirras i nærheten av boligområdet.

Rasfaren eskalerte søndag

Det gjelder akkurat nå tre boliger i Tørrfossen, der Tverrelva nå er flomstor.

Frode Lyng Hansen i Statens vegvesen har tatt et dronebilde av området som visstnok over flere år har rast ut litt og litt, men som har eskalert rundt den 21. mai.

– Rett på nedsiden av Tørrfossbakken er de tre nærmeste husene som er evakuert, opplyser Lyng Hansen, som selv bor i dette området.

En geotekniker fra Tromsø vil foreta ytterligere vurdering av rasfaren så snart som mulig.

– Det bes om at folk ikke ferdes i eller ved det aktuelle området, heter det fra Finnmark politidistrikt før klokken tre i natt.

Kriseledelsen samlet på rådhuset

Alta kommunes kriseledelse er samlet på Alta rådhus

- Kriseledelsen holdes fortløpende oppdatert på situasjonen. To av tre familier har ordnet sted å overnatte selv, mens kriseledelsen har organisert overnatting på hotell for en familie, opplyser ordfører Monica Nielsen

NVE gjør vurderinger av området akkurat nå, men det er politiet som avgjør ytterligere evakuering.

Søndag ettermiddag ble det sendt ut oransje farevarsel for flom for Altaelva nedenfor dammen.

– Situasjonen er svært følsom for nedbør og temperatur, skriver Varsom.no.

Dammen er full

Situasjonen påvirkes raskt av nedbør og temperatur. Værmeldingene tilsier at det blir varmt de neste dagene, noe som påvirker smeltingen. Det er helt fullt i Altadammen, så der er det slik at det vannet som kommer inn, det må ut, og det er bare mulig å gjøre små justeringer, fastslo NVE.

NVE råder folk til å sikre sine verdier, for eksempel ved å flytte campingvogner og biler, rundballer og gårdsredskaper. Å sikre båter og brygger mot en mulig skadeflom er også et godt råd.

Ordfører Monica Nielsen opplyser at kriseledelsen er samlet på Alta rådhus i natt. Foto: Arkivfoto