Det var 11. september i år at det russiske spionskipet «Yantar» plutselig dukket opp nær det norske forskningsskipet «Kronprins Haakon» i Framstredet mellom Svalbard og Grønland.

Bak det russiske skipet fulgte også et norsk kystvaktskip.

Russerne kom nærmere og nærmere det norske forskningsskipet og begynte så å følge etter.

Det holdt de på med i nesten ett døgn.

NÆRGÅENDE: Det russiske skipet «Yantar» var særdeles synlig for det norske forskningsskipet i nesten et døgn. Foto: Norsk Polarinstitutt

På et tidspunkt tok kaptein Hallgeir Magne Johansen kontakt med det russiske skipet over radio for å spørre hva de egentlig holdt på med, uten å få svar.

– Jeg har ikke opplevd lignende situasjoner til havs tidligere, det har jeg ikke. Jeg har ikke vært forfulgt av en annen stats fartøy før, så situasjonen var jo litt merkelig og underlig, sier han til NRK.

«Skremmende», «forfulgt», «provokasjon» og «unødvendig». Dette er ord som er brukes i rapportene fra forskere og besetning etter dette døgnet.

– Det er ingen naturlige forklaringer på hvorfor de skal følge etter, stoppe der vi stopper, eller være så nært oss på åpent hav. Da finner jeg ingen annen forklaring enn at det er et forsøk på å provosere oss eller Kystvakten, sier kapteinen.

FULGTE ETTER I ETT DØGN: Det russiske skipet «Yantar» var tett på det norske skipet «Kronprins Haakon» 11. september i år. Foto: NORSK POLARINSTITUTT