Det slo MDGs Frode Lindal fast etter at kommunestyret hadde hørt at Kreativ Industri hadde sammenfattet et forprosjekt om trafikkulturen i Alta, bestilt og betalt av Alta kommune og politiet.

– Dette er en sak som er løftet fram både av ungdommer og eldreråd. Det bør være interessant for media, og hele lokalsamfunnet, at et enstemmig kommunestyre vil jobbe for bedre holdninger i trafikken, spesielt blant de unge, sier Lindal i en kommentar til Altaposten.

Han viser til at mange eldre reagerer på støyen som er et resultat av kjørekulturen, og som ofte framkommer på kveldstid i boligfelt.

Frode Lindal, MDGs ene representant i kommunestyret i Alta var tydelig på at Foto: Jarle Mjøen

Kjøretøybyen Alta

I siste kommunestyre nå i mars var Merete Reginiussen og Andreas Markussen fra Kreativ Industri på plass for å presentere en del faktafunn, og utfordre kommunestyret på de utfordringer som innbyggere, men også politiet, har pekt ut.

Salg av kjøretøy i traktorsegmentet, der hvor mopedbiler, ATV-er og UTV-er er å finne har hatt en salgseksplosjon, ifølge prosjektet. Totalt er det 7401 kjøretøy registrert i Alta, det vil si et kjøretøy per tredje altaværing, altså fra de helt unge til de godt voksne altaværingene.

Må hindre alvorlig ulykke

Tallene viser at det er mange trafikksaker, spesielt blant de unge, og at det er flest gutter som er involvert i disse sakene.

– Nå må politiet på banen, og det må skje raskt. For det handler ikke om å straffe disse unge trafikantene, men å hindre alvorlige ulykker. Alta kommunestyre ber om positiv synlighet fra politiet rundt videregående skole, og bedre kontroller i hele Alta, kanskje særlig på kveldstid, sier Lindal.

Frode Lindal har justert sitt framlegg i kommunestyret, som fikk enstemmig oppslutning i kommunestyret. Det ser slik ut:

Alta kommunestyre vil stå sammen med ungdommene for en bedre kjørekultur i Alta.

Kulturen der unge kjører har vokst kraftig i Alta de siste årene. I en distriktskommune som Alta er det for mange en fordel å kunne kjøre rundt selv, samtidig som mange unge føler på selvstendighet ved at de selv kommer seg rundt.

Alta kommunestyre er opptatt av å støtte opp og verne om ungdomskulturene i Alta. Selv om 90 prosent av ungdommen i trafikken kjører trygt, så har vi et problem med de 10 prosent som kjører risikofylt og i mange tilfeller utrygt i trafikken. Det vil vi gjøre noe med.

Nå må politiet på banen, og det må skje raskt. For det handler ikke om å straffe disse unge trafikantene, men og å hindre alvorlige ulykker. Alta kommunestyre ber om positiv synlighet rundt videregående skole, og bedre kontroller i hele Alta, kanskje særlig på kveldstid. Vi vil også at politiet skal samarbeide med videregående skole med opplæring i trafikktrygghet.

For mange unge kan dette virke provoserende, og nesten som at man straffe alle i stedet for noen få, men det handler om å verne om og støtte opp kjørekulturen, slik at det ikke blir et problem for Alta-samfunnet.

Vi ønsker også at næringslivet deltar i prosjektet «Trygge ungdommer i trafikken», og i samarbeid med ungdommene bidrar til en trygg trafikkultur.

Alta kommunestyre understreker også at eldrerådet har tatt opp trafikkstøy i boligfelt, og ber om at det arbeides med å etablere en kultur for hensynsfull kjøring.

I siste omgang er det likevel vi som er voksne som har ansvaret for å være gode forbilder i trafikken, og vi understreker at arbeidet med trafikksikkerhet og god kjørekultur er hele samfunnets ansvar.

Alta kommunestyre står sammen for økt trafikksikkerhet