Gunn-Elin Knutsen har gått fra perm til perm i boka «Altaturer».

– Det første året etter at jeg fikk den, leste jeg ikke i boka engang, ler den spreke  39-åringen, som er den første som har gått alle 88 turene beskrevet i boka til Lise Ottem.

– Jeg er imponert. Da jeg skrev boka var det ikke det jeg tenkte, at folk skulle gå alle turene, men etterhvert har jeg skjønt at noen har nærmet seg og da har det blitt spenning til hvem som skulle bli først. Og det ble altså Gunn-Elin, sier forfatteren.

Gunn-Elin forteller at hun alltid har vært glad i å gå turer og at hun etter å ha fullført 10-toppersturene rundt i Alta begynte å føle suget etter noe mer.

– Da tok jeg frem boka til Lise og begynte å lese. Og slik startet det. Da jeg hadde kommet halvveis kunne jeg ikke stoppe. Jeg begynte med de letteste og mest tilgjengelige turene, og så balla det på seg, sier hun om prosjektet, som tok tre år å gjennomføre.

Spurt om lov

Turene i boka spenner fra nord til sør og fra øst til vest i Alta kommune. Medregnet øyene Seiland og Stjernøya. Med fire barn, mann og jobb som prosjektleder i Alta kraftlag, er det ikke slik at hun bare kan spurte ut når hun vil.

– Noen av turene har jeg hatt med barna, kolleger, venninner eller mannen min. Men de fleste turene har jeg gått selv. De siste og mest krevende turene har krevd både tid og skyss, så da har jeg måttet spørre om lov hjemme. Men mannen min er flink å si ja, røper den veltrente damen, som i tillegg til å gå mye turer også sykler og trener styrke.

TUR-SUKSESS: Lise Ottem har fått mange altaværinger til å dra ut på tur med boka Altaturer. Foto: Privat

– Man blir i spesielt god form av å gjennomføre turene, svarer Lise humoristisk. Selv har hun gått alle turene og enda noen flere.

– Jeg hadde vel rundt 100 turer etter at jeg hadde samlet sammen turene, sier elvebakkingen, som brukte sitt rikholdige nettverk på Facebook, samt kart og mye pågangsmot for å finne frem til perlene i vår nydelige kommune.

– Jeg må virkelig takke alle som har delt sine «jordbærsteder» med meg. Uten dem hadde det ikke blitt noen bok.

Blitt patriotisk

På hjemmesida til Altaturer beskrives bokkonseptet slik:

«Altaturer tar deg med på 88 flotte dagsturer i hele kommunen; fotturer i fjellet eller ute på øyene, toppturer, fiskeekspedisjoner, besøk til kultur- og naturminner, vandringsruter langs våre frodige daler, sykkelturer og mye mye mer».

– Jeg har blitt skikkelig patriotisk etter at jeg har gått turene, sier Gunn-Elin, som synes det er en herlig følelse å kjøre rundt i kommunen å vite at hun har «vært på den toppen og på den toppen og på den toppen».

Salgssuksess

Lise Ottem forteller at da hun var i startgropa med boka, så ringte hun nettopp Alta kraftlag for å høre om de kunne være interessert i noen eksemplarer.

– De sa at de kunne ta 100 eksemplarer og da var det i gang. Det første opplaget var på 3600. Det ble tomt i løpet av våren 2014 og det nye opplaget på 1900 kom høsten 2014. Nå nærmer jeg meg 1000 solgte av dette, smiler Lise fornøyd.

Altaposten treffer forfatteren på Alta kraftlag hvor hun i komplott med noen ansatte på kraftlaget overrasker den spreke turgåeren under lunsjen. Mens Lise gir turjakke i gave, overrekker bedriften blomster og et gavekort fra sportsbutikk.

– Så kan du kjøpe deg noen nye turklær, for jeg regner med de du har er utslitt, er beskjeden fra kollega Silje Ingebrigtsen.

TURGLAD: Gunn-Elin Knutsen har brukt tre år på å fullføre alle Altaturene. Foto: Privat

Ingen skam på snu

Gunn-Elin forteller at turen som tok lengst tid var den til Seiland, mens den mest strabasiøse turen gikk til Talvik-toppen på vinteren.

– Da fikk jeg bruk for fjellvettregel nummer åtte: «Det er ingen skam å snu». Jeg skulle opp med random-ski, men måtte faktisk gi meg før jeg nådde toppen. Jeg var ikke vant å gå med slike ski og jeg brukte enormt med krefter psykisk for å komme meg opp. Det var et lite nederlag, men jeg fullførte selvsagt til toppen på sommeren, sier hun.

Èn gang gikk hun seg bort og måtte hentes ned av mannen.

– Det var en av de første turene, på Stor-Raipas. Da jeg skulle ned fant jeg ikke veien. Da hadde jeg ikke lest kartet godt nok. Etter den gangen fikk jeg en GPS hos mannen min med beskjed om å lære meg å bruke den. Og det har jeg gjort siden, sier Gunn-Elin.

Pæska finest

Det enkle er ofte det beste. Så også med naturopplevelser.

– Den fineste turen av alle er den til Jøraholmenbruddet i Pæska. Jeg vet ikke hvorfor, men det er noe med det å tenke på at de jobbet med skifer der inne, sier hun, mens Lise føyer til at dette er en perfekt tur for hele familien.

– Det er verken for langt eller for bratt.

– Dere to kunne vært med på 71 grader nord?

– Nei takk! Jeg liker ikke å skynde meg og jeg liker ikke å slite. Jeg er på tur, sier Lise bestemt, mens Gunn-Elin nikker enig.  På spørsmål om hun tror at hun har inspirert andre med sine mange turer svarer hun:

–  Ja, det vet jeg at jeg har gjort. Mange har heller ikke før turt å gå alene på tur, men det har de også turt etetr å ha snakket med meg, sier hun.

– Nå som du har tatt alle turene, hva skal du da gjøre?

– Nei, da må vel Lise lage en ny bok he-he.