Innstillingen, som ble levert av Stortingets helsekomite i ettermiddag, gir ikke flertall for kravet fra Alta om utredning av sykehusstrukturen i Vest-Finnmark. De som har kjempet kampen for akuttilbud og fødeavdeling kan imidlertid glede seg over at to av tre framtidige regjeringsparti, Frp og Venstre, følger opp lovnadene om utredning av sykehusstrukturen i Vest-Finnmark.

I tillegg er Senterpartiet og Kjersti Toppe klar på at det ikke bare må utredes, men også etableres flere akuttilbud og fødeavdeling i Alta.

– I Senterpartiet er vi veldig tydelig på at sykehuset i Hammerfest ikke skal flyttes til Alta, men at det fortsatt skal være sykehus i Hammerfest. Vi ser likevel at det er helt avgjørende, og nødvendig, at Alta får fødeavdeling, og at vi kan styrke fødselsomsorgen for en svært stor del av Finnmark, sier lege og medlem av komiteen, Kjersti Toppe.

Fødeavdeling uten utredning

Komiteen avsluttet sitt arbeid for få minutter siden. Innstillingen som skal opp i plenum i Stortinget 7. desember inneholder ingen store bomber. Kanskje med unntak av at Senterpartiet allerede nå slår fast at det er tid for å etablere en fødeavdeling for å stoppe den svært lange pasientveien for kommende mødre i Kautokeino og Alta.

– Det er åpenbart et stort behov for fødeavdeling i Alta. Det trenger vi ikke utrede. Alt det vi vet tilsier at det må på plass fødeavdeling her, så får vi heller utrede hvilke akuttfunksjoner vi må legge til Alta sykehus i tillegg. Skal alle i Finnmark få et godt og likeverdig tilbud, må vi også sikre en bedre funksjonsfordeling mellom sykehusene i Alta, Hammerfest og Kirkenes. Bare med et godt samarbeid kan vi gi alle trygghet for liv og helse, sier Toppe i en kommentar til Altaposten.

Felles blokk

I komiteen viser merknadene at det i denne saken er oppstått en helt uvanlig politisk konstellasjon. I stor grad har Ap, SV og Høyre hatt felles merknader hvor de har vist til utbyggingen av Alta Nærsykehus, og at det kommer enkelte nye tilbud og andre gis større kapasitet. I tillegg sier de tre partiene at de ikke kan pålegge helseforetakene utredninger ut over det som er gjort, og at utredning av strukturen i Finnmark er et ansvar for Helse Nord.

– Det er tragisk at de største partiene skjuler seg bak hverandre, og ikke minst at de bruker helseforetakene som alibi for å ikke vurdere realitetene i en sak. Slik jeg oppfatter Høyre og Ap er det helt greit at Stortinget har en mening når det gjelder hvilke minimumsstandarder som må gjelde når vi snakker om nedlegging av sykehus, men at Stortinget ikke bør ha noen mening om hva som bør være minimumskrav til akutt- og fødetilbud, og opprette nye tilbud for på den måten sikre likeverdige helsetilbud, sier Toppe.

Hun er svært kritisk til helseforetaksmodellen som brukes for å kvitte seg med politisk ansvar slik at politikerne ikke kan stilles til ansvar.

– Dessverre er systemet sånn at ansvaret pulveriseres. Etter mitt syn er det et demokratisk problem at det ikke er folkevalgt styring av sykehustilbudene.

Plenumsbehandlingen

Venstre og Frp leverte felles forslag som enkelt og greit sier at det må gjøres en helhetlig og uavhengig utredning av sykehusstrukturen i Vest-Finnmark. Stortingsrepresentant Bengt Rune Strifeldt (Frp) sier det er viktig at så mange partier som mulig står sammen bak forslaget om utredning.

– Det er utredningen som er nøkkelen til et best mulig tilbud for alle. Jeg, Alta og Finnmark Frp er klar på at det må komme fødeavdeling og akuttilbud i Alta, og jeg føler virkelig at vi har hele stortingsgruppa til Frp i ryggen. Men nå handler det ikke om tilbud, men om å få en utredning, sier Strifeldt, som har vært klar på at heller ikke Frp ønsker å flytte sykehuset fra Hammerfest til Alta.

Senterpartiet og Toppe sier at de syntes det var viktig å signalisere kravet om fødeavdeling allerede nå, og at partiet subsidiert vil vurdere å støtte forslaget om utredning som er satt fram av Venstre og Frp. Som nevnt tidligere skjer plenumsbehandlingen 7. desember.

Det er flere på Stortinget Altaposten har vært i kontakt med som reagerer på er at KrF, med leder Olaug Bollestad, ikke har vist kortene, og heller ikke signalisert om de vil støtte et forslag om utredning. Bollestad og KrF har sagt at de avventer å ta stilling til saken før kommer opp i plenum.

Her er merknaden Kjersti Toppe la inn i komiteens innstilling:

Dette medlem viser til at Nasjonal helse- og sykehusplan la til grunn at hver enkelt sykehusenhet må være en del av et nettverk som samarbeider om pasientforløp, utdanning av helsepersonell, bemanning og hospiterings- og ambuleringsordninger. Slik skulle helseforetakene legge til rette for at pasienter får den samme trygge og gode behandlingen, uansett hvilket sykehus de blir behandlet ved.

Dette medlem vil understreke at sykehusene i Finnmark må samarbeide og utvikles i en slik nettverksmodell. Dette medlem mener at spesialisthelsetjenestetilbudet i Alta må utvides med fødeavdeling, og at det må utredes nødvendige akuttfunksjoner i tilknytning til dette. På denne bakgrunn fremmes følgende forslag: Stortinget ber regjeringen utvide spesialisthelsetjenestetilbudet i Alta med en fødeavdeling og utrede nødvendige akuttfunksjoner i tilknytning til dette. Det legges til grunn at det bygges nytt sykehus i Hammerfest og at sykehusene i Finnmark samarbeider i en nettverksmodell for å gi hele befolkningen et likeverdig helsetilbud av god kvalitet.