Skal det være litt kaffe? Spørsmålet lyder kjent, men her snakker vi om ren hygge av hjemmebrygget kvalitet. Læreren Johan Jørgensen har i løpet av de foregående ukene installert et forholdsvis uvanlig møbel hjemme hos seg. Mens noen foretrekker nye campingstoler eller hagesofaer til sommeren, valgte han heller å oppgradere arsenalet for en bedre kopp kaffe.

FINSTILT: En maskin til den nette sum av 150.000 kroner sørger for at resultatet blir supert. Foto: Trond Arvid Alund

Brenneri hjemme

Det lyse, lille rommet på innsiden av inngangsdøra i Yrkesskoleveien 20 har i de siste ukene blitt forvandlet til et hobbybasert kaffebrenneri. Nederst i hjørnet i den ene delen av rommet hviler to bøtter med ferske, etiopiske kaffebønner. På hyllen ved siden av ligger skjemaene klare til å markeres, etter hvert som den forestående prosessen finner sted, og på øverste hylle hviler 10-12 ferdigproduserte kaffebager på rillene. Disse er veid, merket og klare til å nytes.

Johan starter opp apparaturet og sjekker at alle innstillingene er peilet inn riktig. Deretter gjenstår det bare å vente til temperaturen når 200-gradersmerket, før bønnene kan hives innpå.

Lidenskap

Hobbyen, som kan dateres omtrentlig fire år tilbake, hadde en sped begynnelse sammenlignet med dagens lidenskap. Ikke minst kvantumet av kaffebønner har steget betraktelig.

MØYSOMMELIG: Kaffe har gått fra hobby til lidenskap for ungdomsskolelæreren. Foto: Trond Arvid Alund

– Det begynte vel med at jeg bestilte 50-100 gram med kaffebønner som jeg prøvde å brenne i stekepanna, sier den ivrige ungdomsskolelæreren, mens han ser til de blårøde flammene gjennom det ovale kikkhullet.

– Min første erfaring var at det smakte godt, så etter det begynte jeg å kjøpe inn mer. For et par uker siden kjøpte jeg inn flere titalls kilo, og neste bestilling som kommer inn neste uke blir enda større igjen.

To kilo med Sidamo-bønner godgjør seg inne i den 150.000-kroners dyre kaffebrenneren, mens undertegnede og kaffeentusiasten fortsetter å konversere. Selve prosessen, hver kverning,  tar cirka et kvarter å gjennomføre, brenning og avkjøling av bønnene inkludert i tidsestimatet.

Jørgensen forteller at Sidamo-typen har en sterk aroma, mens smaken visst nok skal være fruktig av type med et hint av sitrus gjemt i kornene.

Foreløpig har han bestilt kaffen fra produsenter i Costa Rica og Etiopia, mens neste forsending også inneholder innslag fra andre nasjonaliteter.

– Neste uke får jeg inn drøyt 400 kilo. Jeg har bestilt mer fra Etiopia, men også fra Kenya og Rwanda. Jeg har fått forespørsel om jeg skal kjøpe inn økologiske bønner i tillegg, så nå vil det også være å finne i hyllene her hjemme, sier han med et kjapt blikk til siden.

Bindeledd

Innkjøpene foregår via et Oslo-basert selskap kalt Nordic Approach. Selskapet er Jørgensens direkte bindeledd mellom han og kaffeprodusentene i de tropiske klimaene.

–  Ja, hele bestillingsprosessen er rimelig enkel. Nordic Approach har god kjennskap som importør og leverer til meg førstehånds. De arrangerer også turer til landene for meg og andre entusiaster som jeg har blitt invitert til å bli med på. Foreløpig har jeg ikke tenkt så langt, men det hadde selvfølgelig vært morsomt å bli med på tur. Spesielt Sør-Amerika hadde vært spennende, og Etiopia.

KVALITET: Det man forer maskinen med avgjør om resultatet blir som ønskelig. Foto: Trond Arvid Alund

Han beretter om bestillingsplanene samtidig som apparaturet justeres på. Det hele krever rikelig med fokus for at han skal holde tritt med prosedyren, og for å få en konsekvent brenning.

I utgangspunktet startet han opp med hjemmebrenneriet på grunn av en sterk egeninteresse, men hemmeligheten om et stasjonert hobbykontor i hjemmet tok ikke lang tid å nå videre.

– Jeg har hatt mange innom her for å prøve kaffen, det har jeg. Så langt har det bare vært gode tilbakemeldinger, og som du ser av det jeg har igjen, har det blitt nokså populært veldig fort.

Jørgensen sier at økningen i kvantum både skyldes hans eget driv etter å bli en bedre kaffekjenner, men også etter innspill fra familie og bekjente .

– Jeg bestilte nye typer for å bli mer kjent med de diverse kaffetypene og for å ha litt utvalg. Jeg liker variasjon, og det tror jeg også andre setter pris på. Det at jeg prøver flere typer kaffe fra flere land.

Etter litt frem og tilbake har han funnet oppskriften på en ordentlig brenning. Bønnene som blir benyttet anser Jørgensen til å være av høy kvalitet, og at de selges videre til de som vil prøve Altas nye hjemmebrente kaffe til en rimelig pris.

NYDELIG LUKT: Når kaffebønnene bearbeider sprer lukta seg i lokalet. Da stiger forventningene. Foto: Trond Arvid Alund

– Den etiopiske Sidamo-kaffen selger jeg for 100 kroner – for et halvt kilo. I forhold til andre kaffebrennerier er det forholdsvis billig, og enn så lenge ser jeg ikke behov for å øke prisene. Det er tross alt bare en hobby, sier han smilende, mens maskinen skrus av og bønnene helles videre i sine respektive plastikkbeholdere for lagring.

For jo da, til høsten fortsetter han hverdagen som lærer for 10. trinn. Men i sommer derimot blir det nok kaffekverning og diverse prøvesmakinger som står på menyen.