I etterkant av scooterulykka 19. januar på Vuolitjavri, like nedenfor Jotka fjellstue, har politiet forsøkt å komme til bunns i hva som skjedde før ulykka og i selve kollisjonsøyeblikket.

Venner av mannen som fortsatt ligger alvorlig skadd på UNN har på ingen måte bidratt til å få sannheten fram.

Møtt med taushet

Ifølge etterforskningsleder Kenneth Nilsen forteller at patruljen som først kom til stedet ble møtt av en stum forsamling.

- Da patruljen kom til stedet opplevde de at ingen ville snakke med dem og fortelle hva som hadde hendt. Her hadde vi to personer som var hardt skadd i en alvorlig ulykke, og så opplever vi at godt voksne folk bare blir sittende å vri seg når vi stiller spørsmål. Mens deres kompis sendes til sykehus med alvorlige skader nekter de å bidra med noe som helst, sier Nilsen.

Hukommelsestap?

Også i avhør har politiet blitt møtt med en vegg av stillhet.

- Det er svært begrenset hva vi får av informasjon fra de som har vært tilstede. Det synes jeg i beste fall er merkelig. Faktum er at vi snakker om en alvorlig ulykke, hvor en mann fortsatt ligger i respirator på sykehus. Og fortsatt husker folk «lite og ingenting» av hva som har hendt før ulykken hendte. Det er påfallende, sier Nilsen.

- Nå kan det selvfølgelig være at alle har vært så fulle at de ikke husker noe som helst av hva som har hendt før ulykka fant sted, men det fremstår som helt usannsynlig. Hadde dette vært guttunger som hadde vært på en fest på fjellet, havnet i en ulykke og så nektet å snakke med politiet, så er det en ting. Men her snakker vi om godt voksne folk som man må kunne forvente mer av. At godt voksne folk nekter å samarbeide med politiet er rett og slett tåpelig. Det ligner ingenting.

Tarvelig oppførsel

Selv er han overbevist over at det sitter personer med mye informasjon rundt scooterulykken, informasjon som de ikke vil dele med politiet.

- Hvorfor deles ikke denne informasjonen med politiet?

- Jeg vet ikke. Men det er ikke usannsynlig at denne gruppa har en misforstått lojalitet i forhold til den som har kjørt scooteren. Vi ser av og til at man forsøker å dekke over hverandre for å unngå at noen blir straffet. Det man glemmer er at dette er fullstendig respektløst overfor den som ligger hardt skadd på sykehuset og dennes familie. En ting er at politiet ønsker å ha all informasjon på bordet i forholdt til den forestående straffesaken, noe annet er at både slekt og andre venner til de involverte har rett til å få vite hva som faktisk skjedde, sier Nilsen.

- Det er rett og slett tarvelig hvis det sitter folk på informasjon uten å dele dette med politiet.

- Kan det være straffbart å bevisst tilbakeholde informasjon på denne måten?

- Ja. Og det er et moment vi har i bakhodet nå som etterforskningen pågår, sier Nilsen.