– Helse Nord kjenner godt til situasjonen for Finnmarkskollektivet. Vi har ikke hatt noen ønske om å holde Finnmarkskollektivet for narr eller kvitte oss med dem.  Helse Nord har gjennomført  anbudsprosessen slik den skal håndteres, og lagt vekt på det faglige tilbudet som pasientene skal få.  Vi er overrasket over at en ordfører og sentral politiker, som burde kjenne til hvordan anbudsprosesser skal gjennomføres, kommer med en slik  kritikk. Vi skjønner at hun er skuffet over at Finnmarkskollektivet ikke nådde opp, men det kan ikke forsvares å rette slike beskyldninger mot Helse Nord, sier fungerende fagdirektør Randi Brendberg som en kommentar til Alta-ordførerens reaksjon på anbudstildelingen.

Ikke ut av kontroll

I Helse Nord reagerer det også på Venstre-politiker Trine Noodt s kommentarer.

– Trine Noodt sine påstander mot Helse Nord er udokumenterte og  dermed også vanskelig å besvare.  Å påstå at Helse Nord har lett etter alle muligheter for å ekskludere Finnmarkskollektivet er svært urimelig all den tid vi har lagt svært stor vekt på å få fram hvilket tilbud de faktisk skulle gi pasientene, klargjør Brendberg.

Ikke mediestrategi

Fra Helse Nords side avviser også fungerende fagdirektør at det har vært en bevisst mediestrategi med å slippe avgjørelsen i startfasen av fellesferien.

– Det er brukt nødvendig tid på å kvalitetssikre de tilbudene vi har fått inn slik at vi skulle være sikre  på at de vi inngikk avtale med kunne gi pasientene et godt tilbud, i tråd med de faglige krav. Det har gjort at arbeidet har tatt  lengre tid enn ønskelig. Vi skjønner skuffelsen over at Finnmarkskollektivet ikke fikk avtale, men at det skal forsvare beskyldninger om bevisst timing for å unngå reaksjoner er urimelig. Vi er fullstendig klar over at det kommer reaksjoner og er forberedt på det. Tidspunktet var helt og fullt styrt av at vi skulle ta en kvalitetssikret beslutning. Overfor Finnmarkskollektivet har vi både i denne runden, og i forrige anbudsrunde, vært tydelige på hvilke kriterier vi stiller. Helse Nord viser til at andre institusjoner leverer anbud innenfor samme kriterier, og klarer å oppfylle dem.

Avviser kritikk

Altaposten har stilt Helse Nord følgende spørsmål og fått disse svarene fra Randi Brendberg:

– Har HN tatt politiske signal fra regjeringen når det er tildelt 25 plasser og dere kun tegner kontrakt for 10?

– Ja, det har vi gjort. Vi vurderer nå hva som skal gjøres med de siste 15 og kommer til å ivareta det på en måte som er i tråd med det oppdrag vi har fått.

– Hvordan forklarer Helse Nord den «slakt» av fagligheten i anbudet til Finnmarkskollektivet når kvalitetssikringen er gjort av egne ansatte/fagfolk?

– Helse Nord har ikke «slaktet» noe som helst. Vi har  konkludert med at tilbudet fra Finnmarkskollektivet ut fra en samlet vurdering, ikke oppfyller de faglige  kravene som  vi har stilt til et godt pasienttilbud. Hvem Finnmarkskollektivet har brukt i sin vurderinger har ikke vi kunnskap om.

–  Det har hele veien vært sagt at prosessen skulle gå raskt for å kunne sikre en del institusjoner drevet av ideelle org./stiftelser. Har dette blitt fulgt opp?

– Vi har gjennomført anskaffelsen i tråd med det som var formålet, nemlig  å sikre en faglig god behandlingskapasitet til ruspasienter. Dette skulle lyses ut blant organisasjoner/ideelle stiftelser, og det har vi gjort.

–  I oppdragsdokumentet har regjeringen sagt at det skal være minst en institusjon som driver etter «terapeutisk samfunn», det vil si Finnmarkskollektivets modell. I nord er det ingen. Phønix Haga som Helse Sørøst tildelte 26 (regjeringsplasser) i denne runden er selve symbolet på denne type institusjoner. Hvorfor har ikke Helse Nord fulgt opp regjeringens krav her?

– Kvalitet på tilbudet, i tråd med kravene i utlysningen, er avgjørende i vurderingen av alle tilbud, også institusjoner som driver etter en modell som terapeutisk samfunn.

– Både ved å «legge ned» en vellykket institusjon som har en sterk posisjon i hele Finnmark, og ved i realiteten til å ikke tildele 15 av ekstraplassene, må Helse Nord vært klar over at dette ville bli en svært kontroversiell avgjørelse. Har beslutningen blitt forankret hos direktør og hos sentrale styremedlemmer/styreleder?

– Anskaffelser er det administrasjonen som avgjør og det betyr at det er administrerende direktør som er ansvarlig for beslutningen. Han har også deltatt i beslutningen. Vi er klar over at dette er en kontroversiell avgjørelse, og derfor har vi vært ekstra nøye med å gjøre en skikkelig vurdering.

– Er det korrekt at departementet sist uke tok kontakt med Helse Nord for å sikre at avgjørelsen av anbudet ikke ble utsatt lengre enn det allerede var gjort?

– Det er korrekt at Helse- og omsorgsdepartementet før helgen ba om en orientering om status for når beslutning ble offentliggjort. Vi sa at det ble fredag.