– Hovedfokuset er de nye arbeidsoppgavene som skal flyttes ut. At vi er klar og forteller at vi forventer å få dem, fordi vi har kompetanse og muligheter, sier ordfører i Alta, Monica Nielsen (Ap), som var vertskap for bynettverkets andre møte denne uken.

Respekt for hverandre

Det var Tromsø-ordfører Kristin Røymo som tok initiativ til dette nettverket av ordførere og rådmenn fra Hammerfest, Vadsø, Sør-Varanger, Alta, Tromsø, Lenvik og Harstad.

– Vi har snakket om arbeidsplasser, næringsutvikling, vi har snakket en del om de styrker  næringslivet i kommunene vi representerer har og hvordan vi kan dra det videre, sier Nielsen.

Ordfører i Vadsø Hans Jacob Bønå Foto: Astrid Krogh

Ordfører i Vadsø Hans Jacob Bønå sier møtene også bidrar til å ufarliggjøre hverandre.

– Det handler om den posisjonen vi skal ha i Nord-Norge, de regionene vi er i dag og den vi skal bli. Det handler om å bli bedre venner og respektere hverandre i langt større grad.

Blir satt pris på

Samtidig som disse ordførerne har begynt jobben med å bli kjent, finne ut hva de har å by på og hvordan de skal jobbe hverandre god, har Fylkestinget i Finnmark satt sammenslåingen mellom Troms og Finnmark på vent. 14. mai skal det være en folkeavstemning som de ønsker å vite svaret på. Ordførerne på dette møtet er tydelig på at de jobber uavhengig av debatten om sammenslåing.

– Vi går ikke inn i de fylkeskommunale forhandlingene. Dette handler om at vi skal være sterkest mulig framover, uavhengig av om det blir sammenslåing eller ikke.

Både fylkesråd i Troms Willy Ørnebakk (Ap) og fylkesordfører i Finnmark Ragnhild Vassvik (Ap) setter pris på jobben ordførerne gjør.

Vassvik oppfordrer også til å invitere med Nordland.

– Det er for å bygge sterkere allianser og framstå som et ennå mer offensivt nord.

Ørnebakk påpeker at jobben som gjøres gjennom dette nettverket er helt i tråd med det regionreformen er ment å være.

– Den handler om en omorganisering av det offentlige Norge. Ekspertutvalget som la fram sin rapport i februar har levert et dokument på 190 sider med utallige oppgaver de mener burde flyttes fra et direktorat, fylkesmannsembete eller departement, over til det regionale folkevalgte nivået. Jobbe mot Stortinget for å få gjennomslag for å gjøre de organisatoriske endringene av det offentlige Norge, kommer ikke til å stoppe uansett.

Ifølge Nielsen begynner samarbeidet virkelig å ta form.

– Vi har allerede avtalt det neste møtet. Vi prioriterer utviklingen av det private næringslivet og hvordan vi skal hjelpe dem til å lykkes enda bedre. Vi diskuterer hvem som burde møte hverandre og legger til rette for det.

– Faktisk så blir det en workshop på neste møte. Alt er ikke avklart, men vi har bestemt at det kommer. Willy og Ragnhild skal ta regien på det, det er veldig bra. Så her skal fylkeskommunene jobbe for å løfte noe som er viktig for oss i kommunene, sier Nielsen.