Spesialetterforsker ved Finnmark politidistrikt, Edvard Rognli, redegjorde under dagens rettssak for 13 ulike elektroniske enheter som ble gjennomgått etter beslag.

– Filmene inneholder scener med grove overgrep mot barn oppsummerte spesialetterforskeren. Filer er åpnet og flyttet mellom ulike maskiner, sa spesialetterforsker Rognli i Alta tingrett, der de torsdag behandler tiltalen mot en mann i 30-årene. Han erkjenner ikke straffeskyld og avviste at han hadde lastet ned ovegrepsbilder.

Identiske filer

Det ble funnet seksualiserte bilder på tre av disse enhetene forklarte han og ba om å konsentrere seg om de tre.

På en beslaglagt harddisk ble det funnet en katalog med en backup av av den beslaglagte bærbare maskinen som også ble tatt beslag i. Sammenligning viste at filene var identiske fra begge maskiner, forklarte Rognli.

– Vi gjennomførte et fritekstsøk på alt innholdet i disken som inneholder ord som brukes som eksempel pthc som han forklarte som pre teen hardcore, eller oversatt til norsk; barneporno.

Avspilling

Rognli forklarte om fildelingsnettverket Torrent, som gjør at hvis du har mottatt en fil, så deler du den samtidig med andre med mindre en spesiell funksjon er slått av. Loggen viste 11 unike filmtitler som var lastet ned, der innholdet ble forklart å være seksualiserte bilder av mindreårige. Loggen viser at filer er lastet ned helt til februar 2017, forklarte spesialetterforskeren.

Rognli forklarte at han hadde funnet en e-post på en maskin, som viser at det var tegnet et abonnement på en nettside kalt easynews, der det er mulig å laste ned innhold av den typen som denne saken består av, sa han.

Han gikk også inn på søk som politiet gjorde for å finne eventuelle slettede filer som inneholder ulovlig materiale. Det ble det funnet 93 filer med overgrepsmateriale, men det var mange duplikater, forklarte spesialetterforskeren. Han sier han fant 19 filer, der seks av dem er bruddstykker av samme fil, totalt fant 14 filmer, opplyste Rognli. Han forklarte at dettte ble resultatet etter gjenskaping av slettet materiale. Han konkluderte med at materialet hadde spilletid på 4 timer 52 minutter og 41 sekunder.

Dataspørsmål

Aktor Jon Mjellekås ville vite hvordan man kunne se at filene var åpnet, noe Rognli forklarte teknisk hvordan det ble gjort. Tiltaltes forsvarer ville vite hvordan et program kan løpe løpsk, slik tiltalte har forklart. Spesialetterforskeren kunne ikke redegjøre for hvordan noe slikt kunne skje uten at tiltalte oppdaget det.

Tiltalte ville vite hva spesialetterforskeren visste om ulike typer dataprogrammer, og Rognli måtte medgi at det neppe ville være lurt av tiltalte å gi tilgang til en kryptert harddisk, dersom han hadde noe å skjule.

Tiltalte fikk selv adgang til å spørre spesialetterforskeren om tekniske forhold.  Og her viste Rognli til at juridiske spørsmål måtte besvares av andre.